Dosarul electronic de sănătate ar putea deveni obligatoriu de anul viitor

Dosarul electronic de sănătate, adică un fel de arhivă care va conţine istoricul medical al pacientului, ar putea fi obligatoriu de anul viitor. În prezent, documentul virtual este opţional.

 

În acest moment, peste 5,2 milioane de români au fost de acord să aibă un dosar electronic, însă puţini sunt cei care au acceptat ca medicul să noteze tot istoricul lor medical.

„Există în ţările europene. Ne gândim şi noi la o obligativitate, dar în momentul în care vor participa la dosarele electronice absolut toţi furnizorii de servicii medicale. Într-un an de zile dosarul ar trebui să fie complet”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Un dosar are cinci secţiuni. Prima reprezintă „Sumarul de urgenţă”, accesibil medicilor mai ales în situaţii critice şi conţine date precum grupa de sânge, RH-ul ori bolile cronice. Urmează apoi secţiunile care conţin istoricul medical, antecedentele declarate, documentele și datele personale, care sunt accesibile numai cu acordul pacientului. Unicul proprietar al datelor este pacientul şi doar acesta poate acesa dosarul cu ajutorul unei parole înmânate de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here