Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunțat deschiderea oficială a subscripției naționale pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care creează cadrul legal pentru ca românii să poată dona banii pentru achiziţionarea sculpturii. Ministrul Culturii a prezentat datele conturilor deschise la băncile partenere, facilitățile fiscale oferite firmelor și persoanelor fizice. 

„€Noi am deschis conturile atât în euro cât și în dolari și lei la trezoreria statului și la alte șase bănci comerciale, care au acceptat să lucreze cu noi fără niciun fel de comisioane, fără să aibă avantaje.: BCR, BRD, UNICREDIT, BT, CEC și RF. Conturile sunt afișate pe site-ul Ministerului Culturii şi pe pagina de internet dedicată “cuminteniapamantului.ro” Este un efort național pentru un scop unic, de a ajuta statul să păstreze în circuitul public această sculptura a lui Brâncuși. Ministerul Culturii a depus primul o sumă de 100 de euro, o sumă simbolică” a spus ministrul Culturii.

Ordonanţa de urgenţă a modificat Codul fiscal atât pentru a permite contribuabililor să vireze din impozitul pe profit într-un cont al Ministerului Finanţelor tot pentru cumpărarea operei. Aceeaşi ordonanţă a dat şi posibilitatea ca donatorii să îşi poată primi banii înapoi în cazul în care nu se strânge suma de 6 milioane de euro.

Comments

comments