Doina Fănică, președinte Sanitas Argeș: „Salariații din prima linie sunt considerați EROI doar la modul declarativ”

Doina Fănică, președinte Sanitas Argeș: „Salariații din prima linie sunt considerați EROI doar la modul declarativ”. Începând de azi, 7 octombrie, angajații din toate spitalele argeșene, Direcția de Sănătate Publică, Centrul Teritorial de Sânge, cabinetele școlare, creșe, unități medico-sociale, DGSAPC, Serviciul Județean de Ambulanță Pitești, au declanșat greva japoneză, fără întreruperea activității, cu purtarea unei banderole cu însemne inscripționate GREVĂ SANITAS, conform hotărârii Consililui Național al Federației Sanitas din 1 octombrie. Potrivit președintei Sindicatului Sanitas Argeș, Doina Fănică, acest protest va dura până la găsirea unor soluții de rezolvare a problemelor semnalate de foarte multe ori de sindicat către factorii abilitați și niciodată rezolvate până acum.

Prin această manifetsare de protest vrem să atragem atenția domnilor guvernanți  că salariații din prima linie sunt considerați eroi doar la modul declarativ, în rest nu au parte decât de sfidare, nepăsare și umilință. Au parte de legi votate în Parlamentul României în unanimitate, Legea 56/2020, promulgată de președintele României, care nu a fost atacată la CCR de căte Guvern, lege care, însă, spun domnii guvernanți, nu are sursă de finanțare. Eroii au parte de astfel doar de foarte multe promisiuni, deși, în această perioadă de pandemie, de aproape 7 luni, au depus eforturi uriașe! Sunt epuizați fizic și psihic, sunt expuși zilnic riscului de a se infecta cu acest virus ucigaș, de a-și infecta familiile, de a rămâne cu sechele  în urma acestor infectări. Unii dintre ei au și murit! Cea mai mare mulți dintre cei din linia întâi nu și-au efectuat nici măcar concediile de odihnă legale, din cauza lipsei de personal…” spune Doina Fănică.

În condițiile în care autoritățile nu găsesc soluții reale la problemele semnalate, membrii Consiliului Sanitas din 13 octombrie sunt deciși să aplice și alte forme de protest sindical, cu respectaea legislatiei specifice perioadei de criză pe care o traversăm. Acest lucru include chiar și acționarea în instanță a angajatorilor ce nu respectă legea și o interpretează după bunul lor plac.

Revedicări Sanitas

 1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
 2. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
 3. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
 4. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
 5. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
 6. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
 7. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
 8. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
 9. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
 10. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
 11. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here