Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un nou concert simfonic.

Violonistul Răzvan Stoica revine la Filarmonica Piteşti, alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Tiberiu Oprea. Pentru prima oară pe scena filarmonicii este şi pianista Andreea Stoica, sora violonistului.

În program: Jean Sibelius – Vals trist, op. 44 şi Concert pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47, Nicolae Kirculescu – Moment muzical pentru pian și orchestră şi Piotr Ilici Ceaikovski – Uvertura fantezie Romeo și Julieta.

Născut în România, într-o familie de muzicieni, Răzvan Stoica a cântat de la o vârstă fragedă, performanţele interpretative atrăgând atât atenţia publicului, cât şi a presei. După ce absolvă Liceul „George Enescu” din Bucureşti, îşi finalizează studiile la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, unde a studiat, alături de vioară, şi arta dirijorală. Deşi tânăr, a întreprins turnee în toată lumea, câştigând numeroase premii internaţionale. Este singurul român care a câştigat, în cei 44 de ani de când se desfăşoară, concursul New Talent de la Bratislava, desfăşurat sub egida Uniunii Europene de Radio şi acordat celui mai talentat interpret din lume sub 28 de ani. Violonistul român a concurat cu 170 de competitori. Împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, a format, în 1996, Duo Stoica, repurtând succes după succes. A înregistrat CD-uri cu lucrări semnate Paganini şi Lalo. Cântă pe o vioară Stradivarius din 1729, pe care a obţinut-o în urma unui concurs. Anul trecut, violonistul Răzvan Stoica a concertat în Statele Unite ale Americii la celebra sală de concerte Carnagie Hall. Este director artistic la Kamerata Stradivarius Orchestra din Amsterdam. A deschis stagiunea a VIII-a a Filarmonicii Piteşti, în 18 septembrie 2014.

Ca şi fratele său, Andreea Stoica a început studiul muzicii, implicit al pianului, de la cinci ani, un an mai târziu fiind admisă, ca un copil-minune, la Conservatorul (Liceul) George Enescu din Bucureşti. La 12 ani debutează, ca solist concertist, cu Orchestra Bucureşti. Absolvă Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi participă la cursuri de masterclass în Italia, Germania, Olanda şi Coreea. Susţine recitaluri şi concerte în turnee din Europa şi Japonia.

Comments

comments