Doi avocați din Cluj au obținut anularea stării de alertă și a certificatelor verzi

0
58

Doi avocați din Cluj au obținut anularea stării de alertă și a certificatelor verzi. Curtea de Apel Cluj a decis marți, 28 septembrie, anularea ultimelor hotârări de guvern prin care s-a prelungit starea de alertă și s-a impus obligativitatea prezentării certificatelor verzi la accesul în unele locații.

Acțiunea în instanță a fost făcută de doi avocați din Cluj, Kapcza Mikolt (foto) și Gabriel Marin și a vizat HG 826/2021, HG nr. 932/2021, HG nr. 990/2021.

Prin decizia Curții de Apel Cluj au fost practic desființate restricțiile impuse pe perioada stării de alertă, precum și obligativitatea prezentării certificatului verde.

Articolul 13 din hotărârea 990 dată de guvern în luna septembrie prevede obligativitatea operatorilor economici de a verifica celor care le treg pragul certificatul verde, prin scanarea codului QR.Sentința dată de Curtea de Apel Cluj nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să stabilească acum un termen pentru judecare. Ordonanta președințială a magistratului stabilește un termen de 15 zile în care poate fi atacată.

Discuțiile care au urmat deciziei Curții de Apel suspectează că, dacă ICCJ va da dreptate celor doi avocați, guvernul  ar putea emite o nouă hotărâre de prelungire a stării de alertă.

„Din moment ce hotărârea anterioară este anulată, nu mai ai ce prelungi”, a replicat avocata Mikolt Kapcza.

Dar, în această variantă, guvernul ar putea emite o nouă hotărâre cu titlu de „instituire”, nu de „prelungire”, suspectează alți specialiști în domeniu.

Proces pentru eliminarea măștilor în școli

Un alt proces a fost deschis împotriva Ministerului Educației și Ministerului Sănătății de către avocatul Iulian Urban, pe 17 septembrie.

„Orice părinte interesat, orice asociație, ONG interesată, poate să facă cerere de intervenție în acest dosar și să participe la judecarea acestui proces. Cu siguranță că dacă vor fi câteva mii de cereri de intervenție, și judecătorii de la Curtea de Apel București vor avea altă tragere de inima să anuleze măsură dispusă de Arafat și de Guvernul Câțu, care este nejustificată medical, nefundamentat și nesusținută cu studii medicale, ci are doar rolul de a distruge sănătatea copiiilor, care își expectorează propriile exhalații, și de a umple buzunarele importatorilor și vânzătorilor de măști chirurgicale. Din acest moment vom vedea cât de solidari sunt românii și cât de interesați de soarta copiilor lor, iar Arafat va trebui să vină să arate studiile medicale internaționale, omologate pe plan național care atestă că prin purtarea măștilor, copiii sunt feriți de transmiterea virușilor, covizilor, gripelor”, a transmis Iulian Urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here