Doctorul argeșean Ion Bulacu, despre impactul psihic al COVID-19

0
149

Doctorul argeșean Ion Bulacu, medic primar psihiatrie la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Ion Jianu” Pitești, explică impactul psihic al COVID-19, în cadrul emisiunii ”Cabinet Medical”.

Vorbind din experiența personală privind evoluția tulburărilor psihice în această perioadă de pandemie COVID-19, în anul 2020 am observat inițial o perioadă de ignorare la persoanele cu care discutam (afirmând că ”virusul nu există” sau că ”este doar o invenție a politicienilor”), dublată ocazional de o supraestimare a gravității infectării (”Sigur o să murim cu toții!”). Treptat, s-a instalat frica de ce ne poate aduce ziua de mâine, oamenii așteptau cu anxietate să vadă cât de rău arată lucrurile în raportările statistice oferite la ora prânzului, iar pe diverse canale media au început să fie induse chiar idei paranoide (privind planul de decimare a populației globului, insuficiența hranei sau inventarea bolii pentru a fi ”cip-ați” prin vaccin).
A urmat perioada de lockdown, care a dus și mai mult la o atmosferă de izolare, sociopatie și sociofobie, cu sentimente acute de abandon, de moarte iminentă, perioadă în care se acordau consulturi medicale doar pentru eliberarea de rețete pentru pacienții cronici.
Apoi, începând din vară, odată cu relaxarea treptată a măsurilor și cu scăderea fricii de spitale, a crescut exploziv numărul programărilor la cabinetul de psihiatrie, foarte mulți fiind pacienți noi, care nu au mai avut vreodată nevoie de un consult de specialitate”, precizează medicul Ion Bulacu.

De ce să ne prezentăm la psihiatru?
”Motivele pentru care putem ajunge să ne prezentăm la medicul psihiatru în legătură cu infecția cu SARS-CoV-2 sunt multiple: tulburări anxioase (acea senzație de frică și nesiguranță, care se poate acutiza sub formă de atacuri de panică), tulburări afective (stări depresive, dar și episoade expansive), tulburări cognitive (care se manifestă frecvent prin dezorientare, teamă de abandon și complianță redusă la tratament), tulburări psihotice (unele chiar cu elemente halucinator-delirante) sau decompensări ale unor tulburări de personalitate.
Pe de altă parte, și cauzele apariției manifestărilor psihice în infecția cu SARS-CoV-2 sunt de mai multe feluri:
– biologice: la fel ca și în cazul sindromului respirator acut sever (SARS), principalul efect nociv asupra creierului se produce prin mecanisme inflamatorii
– chimice: stresul de durată poate duce la scăderea serotoninei, noradrenalinei sau dopaminei din creier (cu apariția de episoade depresive, fobii, neliniște, anxietate sau insomnii)
– psihologice (frica de boală și de moarte, frica de neprevăzut)
– sociale și profesionale: riscul infectării la serviciu, sindromul de burnout (epuizare) la cadrele medicale, dezavantajele lucrului la domiciliu, locuri de muncă restructurate sau desființate, nesiguranța zilei de mâine, scăderea veniturilor
– familiale: izolare, abandon, grija pentru ceilalți, violență domestică, școala online
După infecția cu SARS-CoV-2 pot apărea oboseală fizică și psihică, senzații dezagreabile în corp (parestezii și cenestopatii), insomnii, frică intensă, tulburări de percepție de tipul iluziilor / halucinațiilor sau afectarea memoriei”, explică doctorul psihiatru Ion Bulacu. (text extras din emisiunea ”Cabinet Medical” – Argeș TV, 7 februarie 2021)

Cum apreciați că vom ieși din pandemie?
Invitat peste 6 luni la aceeași emisiunea ”Cabinet Medical”, doctorul Bulacu a declarat: ”Îmi doresc să cred că am învățat cu toții ceva din ultimele 18 luni de conviețuire cu virusul. Am întâlnit nenumărate cazuri de sceptici care au învățat pe propria piele că infecția este serioasă și că poate duce la internarea în spital cu forme severe sau chiar la decesul celor dragi. Avem posibilitatea de a ne împotrivi pandemiei prin vaccinare, avem dreptul de a ne îndrepta din nou spre normalitate și avem obligația de a face tot ce ține de noi. Voi fi printre primii care se vor programa pentru doza a treia de vaccin!”. (text extras din emisiunea ”Cabinet Medical” – Argeș TV, 26 septembrie 2021)

Dr. Bulacu Ion, medic primar în specialitatea psihiatrie, este angajat al Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Ion Jianu” Pitești din anul 2011, iar din aprilie 2021 este și coordonator al centrului mobil de vaccinare pentru județele Argeș și Vâlcea, campania de vaccinare mobilă oferind posibilitatea de a se imuniza persoanelor domiciliate în sate și comune aflate la depărtare de centrele fixe de vaccinare. În semn de apreciere pentru îndeplinirea misiunilor și devotamentul dovedit în Campania de combatere a pandemiei COVID-19, cu ocazia aniversării Zilei Medicinei Militare, doctorul Ion Bulacu a primit ”Emblema de onoare a medicinei militare”, alături de doctorița Larisa Andreea Leoveanu și de doctorul Dan Emanoil Zamfir. (sursă informație și foto: pagina Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here