stomatologCauzele acestei afecţiuni nu sunt cunoscute încă în întregime, în primul rând fiind incriminat stresul, ca fiind unul dintre factorii favorizanţi. Aceasta este mai frecventă în perioada preşcolară şi cea şcolară. Din punct de vedere clinic, leziunile se observă pe mucoasa bucala, linguală şi palatinală, fiind, în majoritatea cauzelor, dureroase. La început, apar macule eritematoase, care ulcerează, lăsând caractere foarte dureroase, înconjurate de o zonă inflamată, tare la pipăit. Se aseamănă cu leziunile de la stomatita herpetică, dar sunt mai localizate, iniţial foarte puţine, dar se pot înmulţi cu rapiditate. Dacă nu se produc infecţii multiplicate, stomatita aftoasă se vindecă de la sine în două săptămâni, dar afecţiunea poate recidiva.

Tratamentul stomatitei

Tratamentul terapeutic se aplica prin badijonări repetate, cu tinctură de bentol sau cu alte medicamente sau soluţii cu acţiune locală, uşor anestezică. Se mai recomandă, în cazurile rebele, cortico-terapia, chiar dacă nu cu rezultatele scontate.

Ce este de făcut?

Pentru a alina suferinţele micului pacient, mesele se prepară fluid, păstoase. Pentru ca el să mănânce cât trebuie, oferiţi-i orice îi place şi ce este moale: îngheţată, budincă, frişcă şi specialităţi cu brânză dulce, pireu de cartofi moale sau cereale în lapte.
Anumite tipuri de fructe, de exemplu bananele, pot da, în unele cazuri, dureri intense.
Când copilul nu vrea să mănânce nimic, este indicat să bea ceva care să fie hrănitor şi bogat în vitamine şi proteine.

Stomatita la copii

Ea apare de obicei după o infecţie, când sistemul imunitar este slăbit. Copilul se simte bolnav, ganglionii se umflă, febra creşte. Câteodată, stomatita dispare singură. Totuşi, copilul trebuie dus la medic. Pe partea interioară a buzelor şi a cavitaţii bucale se observă doar pete albe, pe limbă şi gingii apare o depunere gri-gălbuie, care nu poate fi răzuită, sângerând la orice atingere mai serioasă. Petele dor atât de tare, încât copilul refuză să mai mănânce.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI