„Doamna Tricolor” şi-a vândut steguleţele la „Festivalul Ţuicii” de la Coşeşti

AFACERE INEDITĂ Veronica Eşeanu, singura femeie din Argeş – şi una dintre puţinele din România – care realizează manual tricolorul, a fost prezentă duminica trecută cu un stand original la „Festivalul Ţuicii” de la Coşeşti, steagurile sale vânzându-se ca pâinea caldă. Alături de multe momente de neuitat, „Festivalul Ţuicii” de la Coşeşti de duminica trecută a fost marcat şi de o prezenţă specială. Veronica Eşeanu, singura femeie din Argeş şi una dintre puţinele din România care realizează manual tricolorul, a fost prezentă duminica trecută cu un stand original în cadrul manifestărilor de la Coşeşti, steagurile sale vânzându-se ca pâinea caldă. În timp ce în librării se vând cu zeci de lei, meşterul popular le vinde cu preţuri mici, cuprinse între 2 şi 20 de lei, în cazul steagurilor de dimensiuni mari.
Originară din Piteşti, Veronica Eşeanu este cunoscută drept „Doamna Tricolor”. Steagurile făcute de ea au ajuns atât la Guvern, cât şi la majoritatea Primăriilor din Argeş, dar şi la români plecaţi în străinătate.
Veronica Eşeanu, în vârstă de 61 de ani, spune că, până în urmă cu 11 ani, nu a lucrat niciodată croitorie, fiind angajată timp de 22 de ani într-un laborator chimic. „De 11 ani, am deprins cum se cuvine meşteşugul, iar steagurile mele au ajuns şi la Guvernul României, la majoritatea Primăriilor din judeţul Argeş, dar şi la români din diaspora. Din 2001, am început să confecţionez drapelul tricolor. De la unul mic, cât o cutie de chibrituri, până la format A 5 sau chiar dimensiuni mai mari. Am colindat toată România şi, după ce am apărut în ziare şi la TV, toţi îmi spun «Doamna Tricolor», mulţi nici nu ştiu cum mă cheamă”, spune Veronica Eşeanu.

Pe primarul Piedone nu l-a încăput eşarfa făcută de „Doamna Tricolor”

Mulţi dintre primarii din ţară au eşarfe tricolore realizate de ea, această îndeletnicire devenind o modalitate de a-şi câştiga existenţa. O întâmplare care îi aduce zâmbetul pe buze este aceea când Popescu Piedone a fost numit primar. Piteşteanca trebuia să îi pună la gât eşarfa de primar, dar aceasta era prea mică şi nu l-a încăput pe solidul edil, aşa că a fost nevoită să-i confecţioneze una mai mare.
Steagul Uniunii Europene, cel al NATO sau al statelor din Europa, de toate mărimile şi diferite modele, toate au ieşit din mâinile piteştencei care a lucrat cu migală la ele. Ca să poată să-şi dezvolte afacerea, „Doamna Tricolor” şi-a transformat apartamentul într-un adevărat atelier în care îmbină bucăţi colorate de mătase, pe care le fixează apoi pe un stindard pentru a forma drapele naţionale ale ţărilor. „Munca este unică, steguleţele micuţe pe care copiii le poartă cu drag sunt foarte migăloase. Nimeni din cei pe care i-am întâlnit nu ar face aşa ceva. Să iei un steguleţ mic, de 2 lei, de şapte ori la mână este dificil, dar pe mine mă delectează”, spune Veronica.
Anul trecut, Veronica Eşeanu a primit o comandă de la reprezentanţii românilor la Los Angeles, care au dorit 400 de brăţări împletite în culorile tricolorului, pentru a le împărţi româncelor din California.
Piteşteanca, de profesie meşter popular, confecţionează şi costume populare şi păpuşi. Anual, face sute, poate chiar mii de steguleţe şi drapele de diverse mărimi. Cele mai mari vânzări le are de 1 Decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.