Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţiei Judiciare să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu afirmațiile făcute la data de 11 septembrie 2017, la un post de televiziune, de Dragomir Daniel, fost ofiţer S.R.I. (inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei).

”Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor.
„Moderator: Ofiţerii SRI făceau rechizioriile?
Daniel Dragomir: Da, domnule (…), ofiţerii SRI…
Moderator: Şi bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecţia Judiciară doar le semnau?
Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării individului.”

Cu aceeași ocazie, numitul Daniel Dragomir a afirmat:
„În momentul în care vorbim de ofiţeri acoperiţi între judecători şi procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituţiei care duce la situaţii despre care vorbeaţi mai devreme.
(…)
Moderator: În contextul ăsta, domnule general (…) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanţă şi ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcţia asta?
Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilităţi, cum spuneaţi, o aveţi în faţa dvs, sunt eu.”

Sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:
– afirmațiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București, au potențial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.
– afirmaţiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
– afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege”, se precizează în comunicatul DNA.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI