Revizuirea Constituției este un proiect pe care și stânga și dreapta îl asumă cu insistență de ani buni deja. Mai mult, referendumul din anul 2009 a arătat că însuși poporul, suveran de drept, cere o schimbare a Legii fundamentale a statului.

Sfârșitul lui 2013 și începtul lui 2014 au găsit clasa politică mai motivată ca niciodată să facă pasul cel mare spre Noua Constituție, iar poporul a spus încă o dată Da, prin toate sondajele de opinie. Din păcate, între a vrea și a face au intervenit din nou amânări, ultima dintre acestea vizând orizontul anului 2015.

În contextul actual creat de alegerile prezidențiale din luna noiembrie a anului 2014, modificarea Constituției și a Codului Electoral pot și trebuie să devină deviza întregii clase politice din România acum ori niciodată, pentru a răspunde voinței majorității și a întări cadrul democratic care asigură funcționarea statului.

Prin acest comunicat, membrii Camerei de Comerț și Industrie Argeș susțin necesitatea revizuirii Constituției și a Codului Electoral și fac apel public la senatorii și deputații de Argeș, la reprezentanții tuturor partidelor politice și la societatea civilă pentru susținerea acestor demersuri, luând în considerare următoarele aspecte:

– interzicerea traseismului politic, astfel încât mandatul de parlamentar să înceteze la data demisiei din formațiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii în alt partid;

– respectarea recomandărilor Comisiei de la Venția privind clarificarea competențelor premierului și președintelui, eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minim necesitatea ordonanțelor de guvern, introducerea printre principiile fondatoare ale sistemului constituțional românesc a principiului respectului recipric și al cooperării loiale între puterile prevăzute în Constituție ș.a.;

– întărirea garanțiilor pentru independența în domeniul juridc și consolidarea statului de drept;

– modificarea Codului electoral pentru reducerea numărului de parlamentari și pentru introducerea limitei de două madate consecutive la nivel local și parlamentar, pe modelul Președintelui României.

Camera de Comerț și Industrie Argeș consideră că modificarea Constituției și a Codului Electoral în direcțiile indicate va așeza România pe fundamentul unui stat solid, capabil să susțină o economie de piață funcțională și să sancționeze orice abatere de la lege și orice încălcare a interesului public. În acest sens, eliminarea traseismului politic va încuraja asumarea răspunderii pentru proiectele propuse, în timp ce însușirea recomandărilor Comisiei de la Veneția și modificarea Codului electoral vor da garanții suplimentare pentru scăderea imixtiunii politicului în justiție, reducerea corupției și a fenomenului evazionist și eficientizarea administrației publice la toate nivelurile. Adoptarea de măsuri care să susțină creșterea economică și crearea unui mediu de afaceri sănătos sunt demersuri care-și vor găsi finalitate doar în condițiile unui stat puternic și modern.

Mediul de afaceri își exprimă astfel convingerea că modificarea Constituției și a Codului Electoral reprezintă piatra de temelie a României noi, pe care se poate construi acel proiect de țară sustenabil economic și social, în care încă mai credem cu toții.

Simion Zanfir, Director General Camera de Comerț și Industrie Argeș

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI