Direcţia Silvică Argeş are pe rol peste 30 de procese pentru recuperarea a peste 20.000 de hectare de teren „pierdute” în procesul de retrocedare, mai mult sau mai puţin îndreptăţită. Odată cu inventarierea terenurilor, cerută de legea 165 emisă în 2013, pentru a termina, în sfârşit, după 25 de ani, cu acest proces, au ieşit însă iveală şi alte situaţii nu foarte în regulă. Astfel că, potrivit conducerii Direcţiei, în următoarea perioadă vor fi deschise alte câteva zeci de procese în cazurile în care au fost descoperite suspiciuni privind atribuirea nelegală a unor păduri. „Va fi un proces de lungă durată şi vom colabora cu comisiile de fond funciar formate special pentru acest scop. Vom face cel puţin câteva alte zeci de procese pentru recuperarea de teren pierdut, fiind vorba despre cel puţin câteva sute de hectare!”, spune Cătălin Podea, directorul adjunct al Direcţiei Silvice.

Justiţia le-a dat câştig în cazul Pepinierei din Zăvoi

Din fericire, deşi lupta în justiţie este una grea şi foarte lungă, Direcţia Silvică a reuşit să mai recupereze câte ceva din suprafeţele fără care rămăsese. Luna trecută, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, a reuşit să recâştige 5.000 de metri pătraţi situaţi în Piteşti, în zona Zăvoi, unde funcţionează una dintre pepinierele Direcţiei. „Nu pare o suprafaţă foarte mare, dar prin poziţionarea sa şi, mai ales, pentru că acolo avem o unitate de  producţie, este o victorie importantă. Era şi păcat, pentru că respectivul teren a fost pierdut, chiar dacă expertiza tehnică ne fusese favorabilă! În zonă mai avem un teren în litigiu, dar sper să îl câştigăm şi pe acela!”, mai spune reprezentantul instituţiei.
La sfârşitul lui decembrie 1990, fondul forestier administrat de stat prin direcţiile silvice măsura 6.341.260 hectare şi se afla în proprietatea statului. Ca urmare a aplicării legilor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra fondului funciar, inclusiv păduri, până în 2014 acesta se diminuase cu 3.113.353 ha.

Alte 13.700 de  hectare ar putea ajunge în proprietate privată

Un astfel de fenomen s-a produs şi la nivelul Argeşului. Potrivit statisticii Direcţiei Silvice Argeş, în acţiunea de retrocedare a pădurilor, la finele semestrului I din 2013, s-au finalizat punerile în posesie pentru o suprafaţă totală de 152.312 hectare, din cele 270.000 pe care le avea în administrare în 1991, la apariţia primei legi specifice. În prezent, Direcţia Silvică are pe rol mai mult de 30 de dosare, pentru un total de peste 20.000 de hectare, care se împart în două categorii: în prima nu s-a terminat punerea în posesie, iar DS se opune finalizării procesului. În cea de-a doua, retrocedările au fost deja făcute, iar Direcţia a atacat în instanţă modalităţile de retrocedare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI