Marţi, 10 mai, DSVSA va începe distribuţia manuală de momeli vaccinale antirabice la vulpi, potrivit Programului de supraveghere, control şi eradicare a rabiei în România.

Pentru anul 2016, campania I de vaccinare prin distribuire manuală, numărul de momeli este de 2100. Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va efectua doar în zonele în care există vizuini, în următoarele fonduri de vânătoare: FV 28 Dârmăneşti, F.V. 10 Mălureni, F.V. 39 Broşteni, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 19 Câmpulung, F.V. 25 Grădiştea, F.V.26 Rădeşti, F.V. 38 Căteasca, F.V. 42 Vlăşcuţa, F.V. 41 Bălăceanca, F.V. 47 Mozăceni, F.V. 49 Ştefan cel Mare, F.V. 31 Cotmeana, F.V. 51 Bucov, F.V. 15 Bratia; în zonele din jurul lacurilor şi a drumurilor publice (autostrăzi, şosele naţionale).
Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină.
Momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.

De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

A fost informată Instituţia Prefectului, I.P.J. Arges, D.S.P. Argeş, Consiliul Judeţean Argeş şi I.T.R.S.V. Ploieşti-filiala Piteşti. 

Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind procedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neutilizate.
Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vanatoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileste modul de informare a populatiei, transportul, depozitarea si utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI