DIN CULISELE CULTURII ARGEȘENE. La desființarea Ateneului Popular „Gheorghe Ionescu-Gion”, fondatoarea Tatiana Bobancu a murit de supărare

691 views

DIN CULISELE CULTURII ARGEȘENE. La desființarea Ateneului Popular „Gheorghe Ionescu-Gion”, fondatoarea Tatiana Bobancu a murit de supărare.

Tinerii știu că e un magazin important de haine de firmă, Zara. Cei trecuți de o anumită vârstă, știu că a fost un foarte select restaurant, „Argeșul”. Dar câți știu că aici a fost o instituție de cultură înfloritoare vreme de două decenii, biblioteca orașului și muzeul orașului?! Plăcuța memorială e atât de discret amplasată…

La începutul secolului XX, viața culturală în Pitești era sporadică și haotică; exista teatrul, fanfara cânta în Pădurea Trivale și cam atât. Din joi în Paște, un concert, o întâlnire cu un mare scriitor și totul reintra în rutină. La 28 octombrie 1928, pe spezele unui vrednic farmacist piteștean, Nicolae Bobancu, președinte al camerei de Comerț și viitor deputat, și cu entuziasmul soției sale, institutoarea Tatiana Bobancu, plus alți 38 membri fondatori, se înființează Ateneul Popular „Profesor Gheorghe Ionescu-Gion” din Pitești, în fosta Vilă Purcăreanu din centrul orașului. Mai rar ca un om de afaceri să renunțe la confortul unui palat pentru a amenaja acolo spații destinate vieții culturale locale. Dar Nicolae Bobancu era însă și violonist, activa în cvartetul lui Constantin Albu, iar soția sa publicase deja o carte (contribuții deosebite aduce Tatiana Bobancu prin volumele sale: “Album religios. Bisericile din oraşul Piteşti cu un mic istoric” din 1933, și „Monografia satului şi stațiunii balneo-climatice Brădet, Argeş” din 1934).

În spațiul generos soții Bobancu au amenajat o bibliotecă publică – alta decât cea oficială, care nu avea local propriu, funcționând la etajul 1 la Liceul „Ion C. Brătianu”, printre elevi și cu acces restrictiv. Pornind de la o expoziție muzeală, au înființat tot acolo Muzeul orașului, cu secții de Istorie, Etnografie și, mai apoi, de Istorie Naturală. Se organizau evenimente muzicale, erau invitați scriitorii Liviu Rebreanu, Tudor Mușatescu, Mihail Sorbul ș.a., ba chiar revista „Gândirea” in corpore, prin 1939, cu Nichifor Crainic în frunte. Acolo, la Ateneu, se aduna lumea bună a Piteștiului. În 1948, comuniștii au confiscat clădirea și au desființat Ateneul Popular „Gh. Ionescu-Gion”, singura instituție de cultură a orașului, în afară de teatru, susținută din buzunarele familiei Bobancu, nu din bani publici. Nu știu câți piteșteni au plâns din cauza desființării brutale a Ateneului, un singur lucru e sigur: după câteva luni, Tatiana Bobancu a murit de supărare.

Comments

comments