Diamantul, piatră naturală şi imitaţiile sale! Cum se deosebesc diamantele naturale de cele contrafacute?

Din cele mai vechi timpuri omul a utilizat diverse pietre naturale, care l-au impresionat, pentru a se împodobi pe sine sau obiectele sale.

Pietrele preţioase au fost utilizate cu predilecţie pentru caracteristile lor deosebite: frumuseţea dată de culoarea şi strălucirea acestora, durabilitatea şi mai ales raritatea.
Diamantul, prin calităţile sale excepţionale şi raritate, ocupă un loc aparte în rândul pietrelor preţioase. Valoarea unui diamant natural este stabilită în funcţie de calitatea acestuia.

„€Cei 4 C”€ care definesc calitatea unui diamant sunt masa exprimată în carate, claritatea, culoarea şi calitatea tăieturii
Carat = se referă la masa diamantului exprimată în carate.
Clarity = Claritatea înseamnă prezenţa sau absenţa incluziunilor.
Color = Culoarea este reprezentată simbolic prin litere, de la D la Z.
Cut = modul de tăiere şi perfecţiunea execuţiei.

De-a lungul timpului oamenii au încercat să înlocuiască aceasta piatră rară cu imitaţii, pietre naturale sau pietre sintetice obţinute în laboratoare, cum ar fi:
– pietre naturale incolore: zircon incolor, safir incolor, cuarţ;
– pietre de sinteză: moissanitul sintetic, safir sintetic incolor, spinel sintetic incolor;
– imitaţii: zirconia cubică, fianitul, strass.

Metodele de obţinere a diamantelor sintetice şi a altor imitaţii au devenit, de-a lungul timpului din ce în ce mai avansate, astfel încât, se pot imita condiţiile naturale de creştere ale unui cristal, dar într-un timp mult mai scurt. Acest proces complex duce la obţinerea unei pietre cu compoziţie chimică, structură şi proprietăţi similare cu cele ale unei pietre naturale.

Cum se deosebesc diamantele naturale de cele contrafacute?

Una dintre cele mai importante probleme ale gemologului (expertul în pietre preţioase) o constituie diferenţierea diamantelor naturale faţă de imitaţii întrucât pot fi în joc sume foarte importante.

Deosebirea diamantelor naturale de cele sintetice şi de imitaţii ale acestora se poate realiza cu precizie, numai în cadrul unui laborator de specialitate deoarece, pe lângă experienţa vastă, expertul apelează şi la instrumente de analiză specifice. O primă etapă în această separe a pietrelor o constituie identificarea tipului de piatră şi natura acesteia prin diverse metode, măsurarea unor parametri, cum ar fi indicele de refracţie folosind refractometrul şi determinarea densităţii. Ulterior determinării tipului de piatră şi a naturii acesteia se stabilesc caracteristicile specifice fiecărei pietre.

În cazul diamantelor naturale, folosindu-se aparate specifice, se stabilesc caracteristcile, precum culoare, claritate, tipul tăieturii, fluorescenţa şi tratamentele aplicate pentru îmbunătăţirea calităţii acestora.

Unde se pot testa şi cine le poate garanta autenticitatea?

Verificarea pietrelor preţioase în general şi a diamantelor în particular trebuie realizată în cadrul laboratoarelor gemologice, dotate cu aparatură specifică şi personal calificat şi, în special, de încredere şi imparţial.

În ultimii ani specialiştii ANPC au întâlnit foarte multe cazuri în care s-a solicitat reexpertizarea unor pietre preţioase, mai ales diamante, care erau deja însoţite de certificate de expertiză eliberate, fie în România, de către persoane care fac expertize de pietre preţioase, fie de către laboratoare din străinătate, certificate prin care se atribuiau pietrelor respective calităţi mai bune decât cele reale, cu scopul de a le creşte artficial valoarea.

De aceea ar fi de reţinut că atunci când dorim să cumpărăm diamante naturale, libere sau montate în bijuterii, însoţite de certificat, să ne asigurăm că acesta a fost emis de un laborator internaţional cu prestigiu în expertizarea pietrelor preţioase sau de către ANPC.

Principalele înşelătorii la comercializarea pietrelor preţioase constatate de ANPC:
・ Comercializarea diamantelor, rubinelor, safirelor şi smaraldelor de slabă calitate la preţuri corespunzătoare unora cu calităţi superioare;
・ Comercializarea pietrelor sintetice drept pietre naturale, spre exemplu: rubine sintetice şi diamante sintetice vândute ca rubine naturale, respectiv diamante naturale;
・ Comercializarea unor pietre de imitaţii drept pietre naturale, de exemplu moissanite sintetice şi zirconii cubice vândute ca diamante naturale;
・ Omiterea informaţiilor corecte şi complete privind natura pietrelor şi tratamentele aplicate acestora pentru îmbunătăţirea calităţii;
・ Comercializarea unor pietre preţioase însoţite de certificate de expertizare în care caracteristicile sunt supraapreciate, eliberate de către laboratoare internaţionale practic necunoscute sau de către aşa-zişi experţi români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here