Marţi, 5 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae Argeş” şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş au organizat o dezbatere cu tema „Aspecte privind prevenţia şi avizarea-autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu şi a protecţiei civile”. Au răspuns invitaţiei organizatorilor peste 70 de persoane, reprezentanţi ai societăţilor comerciale din judeţ, în mare parte chiar cei responsabili de problemele de securitate la incendiu ai firmelor, dar şi manageri şi administratori.

Dezbaterea fost organizată în contextul în care termenul limită legal pentru obţinerea avizului şi autorizaţiei din punct de vedere al securităţii la incendiu este 30 septembrie 2017 iar normele legale au fost schimbate şi înăsprite drastic după tragicul accident de la Clubul Colectiv.

La discuţii au participat colonel Dan Milea şi maior Gheorghe Popescu, reprezentanţi ISU Argeş, ei răspunzând şi la numeroase întrebări puse de cei prezenţi.

În cadrul discuţiilor, auditoriul a solicitat CCIA Argeş să se implice pentru a prelungi termenul limită pentru obţinerea avizului şi autorizaţiei din punct de vedere al securităţii la incendiu. În replică, preşedintele instituţiei, George Caval a declarat: „Deoarece comunitatea de afaceri a solicitat acest lucru, vrem să venim în sprijinul ei prin trimiterea, în cel mai scurt timp, a unei propuneri de prelungire a acestui termen la Prefectură, senatorilor şi parlamentarilor de Argeş, dar şi Camerei de Comerţ şi Industrie a României”.

Cei din sală au solicitat şi reducerea numărului de documente pentru primirea autorizaţiei de funcţionare. Pînă la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu aparţine beneficiarilor investiţiilor. Potrivit legii, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice ce finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile deja existente. Mai mult, cei care vor avea depusă, la finalul lunii septembrie, documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu vor fi păsuiţi de amenzile prevăzute de lege pentru nedeţinerea documentului, cu condiţia să intre în legalitate pînă la 31 decembrie 2017.

Oficialii de la ISU Argeş au menţionat că, pentru cei care nu s-au ocupat pînă acum de depunerea documentaţiei le va fi foarte greu să facă acest lucru în trei luni. Sancţiunile încep de la 20.000 – 50.000 lei, iar pentru nereguli grave între 30.000 – 100.000 lei. Deoarece mulţi fac confuzie, ei au menţionat că sînt autorizate construcţiile, nu persoanele fizice. De asemenea, dacă au spaţii închiriate, răspund, fiind amendaţi, şi proprietarul şi utilizatorul clădirii. S-a mai specificat faptul că, suprafaţa minimă care necesită asutorizaţie este de peste 600 metri pătraţi. A fost punctat şi faptul că, dacă în momentul cînd se dădea certificatul de urbanism se cerea şi autorizaţia de securitate la incendiu nu se ajungea în situaţia în care ne aflăm acum, cu atît de multe construcţii care nu dispun de aceasta şi riscă să fie închise. Pentru clădirile care se modernizează, dar cărora nu li se schimbă destinaţia sau compartimentarea, nu este necesară reînoirea autorizaţiei existente.

Comments

comments