Conform prevederilor legii, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010. Acoperirea PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro. Prin lege, PAID este singura societate de asigurări care poate acoperi riscurile asigurate obligatoriu, în limitele stabilite de lege.
Potrivit statisticilor întocmite la sfârşitul lui 2014 de PAID, în Argeş erau în vigoare doar 41.946 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere în asigurare de doar 15,52% a locuinţelor din Argeş.
Suma plătită anul trecut către asiguraţii din judeţ, drept despăgubiri pentru diverse calamităţi din cele acoperite de asigurarea obligatorie, s-a ridicat la 569.226,85 lei, adică aproape 5,7 miliarde de lei vechi. 
Pentru aceleaşi riscuri, adică inundaţii, cutremur şi alunecări de teren, persoanele fizice şi juridice pot încheia poliţe facultative de asigurare a locuinţei, pentru sume care să le exceadă pe cele asigurate obligatoriu prin PAD sau pentru alte riscuri suplimentare.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comercială de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea  a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID. Alte 11 societăţi, care nu sunt acţionari PAID, au încheiat protocoale de colaborare cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale cu scopul de a putea emite poliţe obligatorii de locuinţe în numele PAID.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI