Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat că ordonanţa care va garanta pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice este aproape gata şi va intra de urgenţă pe circuitul de avizare.
România este obligată să implementeze o directivă europeană care spune că turistul trebuie să fie despăgubit 100% dacă touroperatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile pe care şi le-a asumat. Statul român riscă intrarea în procedură de infringement dacă nu grăbeşte adoptarea acestui act, aflată în mare întârziere. România trebuia să implementeze o directivă europeană încă din 2014 însă, între timp, a fost elaborată o nouă directivă, care trebuia implementată în ianuarie anul acesta.
„Mai avem mici retuşuri dar probabil va fi gata în două săptămâni. Nu suntem în pericol, dacă nu o implementăm de la 1 iulie să plătească România. O să mai avem încă două luni, timp suficient să o implementăm şi să scăpăm de această procedură (de infringement, n.r.)” a explicat ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-o conferinţă de presă, după ce fostul ministru al turismului, Mircea Dobre, atenţiona că România riscă infringementul din cauza neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului.
„Din 2014 nu s-a făcut absolut nimic. A venit şi noua directivă. Trebuia implementată în ianuarie. Acum, în perioada următoare, o să promovăm directiva astfel încât să protejăm turiştii. Probabil o să întâmpinăm reticenţe din partea agenţiilor pentru că o să trebuiască să scoată mai mulţi bani pentru asigurare, dar mi se pare normal ca turistul, când plăteşte un pachet de servicii, să fie asigurat, pentru că plăteşte cu banii jos (…). Acum, aşa cum este în vechea directivă şi transpusă la noi, despăgubirile se fac în limita a 50.000 de dolari, ceea ce este foarte puţin, pentru că, dacă vinzi de 1-2 milioane, şi vezi cazul Omnia de anul trecut, o să-i revină o sumă foarte mică omului, nesemnificativă, cinci, şase, zece dolari maximum, ceea ce este inacceptabil pentru mine şi pentru toată lumea” a mai spus ministrul turismului.
„O să lăsăm liber la asigurări, la scrisori de garanţie şi gaj, la un fond mutual pe care să-l gestioneze sub supravegherea noastră agenţiile, ANAT. Pe noi ne interesează ca pachetele de servicii ale turistului să fie asigurate 100%. Cred că e un principiu corect şi aşteptat de către români. (…) Important este ca turistul să fie asigurat şi să primească şi o poliţă de asigurare, să ştie că e asigurat în momentul în care cumpără un pachet de servicii” a precizat oficialul Ministerului Turismului.
Falimentul agenţiilor de turism este unul dintre cele mai dureroase pentru consumatori pentru că aceştia nu sunt protejaţi şi pierd banii, uneori mii de euro, pe care îi achită în avans la cumpărarea pachetelor turistice.