Desființarea Secției speciale a trecut de Camera Deputaților. Senatul este for decizional. Camera Deputaților a aprobat miercuri, 24 martie, proiectul de lege inițiat de guvern cu privire la desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Proiectul va merge acum la Senat, care este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege adoptat cu voturile PNL, USR PLUS, UDMR și ale unor deputați din partea Grupului minorităților naționale prevede că magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu acordul CSM.

Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că ar fi dorit ca documentul să păstreze forma inițială, redactată de guvern, și că nu va accepta ca dosarele pentru fapte de corupție ale magistraților să nu fie anchetate de DNA.

Social-democrații, care au votat împotriva desființării Secției, alături de parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor, spun că vor ataca documentul la Curtea Constituțională, dacă acesta va trece de Parlament.

Deputata PSD Simona Teodoroiu avertizează că peste 1.000 de magistrați au trimis conducerii Camerei Deputaților un memoriu prin care cer respingerea proiectului și sesizarea organismelor internaționale competente. “Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și procurorilor pentru anumite infracțiuni, în special cele de corupție, arată magistrații, de încuviințarea CSM constituie un filtru neconstituțional. Prin urmare, domnule președinte al Camerei Deputaților, în loc să sesizați Comisia de la Veneția și GRECO, cum cer magistrații, ați votat acest proiect”.

Președintele Camerei Deputaților, lider al PNL, Ludovic Orban, a precizat că nu a primit acest memoriu.

Ludovic Orban: Este un punct de vedere pe care îl respect. Pe de altă parte, ce să facem: să păstrăm Secţia Specială? Obiectiul nostru este să desfiinţăm Secţia specială, este angajamentul nostru din campanie. Noi am depus proiect de lege de desfiinţare a Secţiei speciale încă dinainte de constituirea noului Parlament, din legislatura trecută, şi noi suntem consecvenţi cu poziţia noastră în această privinţă.

Proiectul de lege privind desființarea Secției speciale va fi trimis pentru votul decisiv la Senat, unde liderul USR PLUS Dan Barna nu exclude aprobarea unor modificări pentru ceea ce a numit o variantă mai echilibrată a documentului, în favoarea unei bune funcționări a Justiției.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI