RaduSăptămâna trecută, s-au împlinit 24 de ani de la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990. O pată neagră în istoria ţării „ce a afectat negativ imaginea României în străinătate, indiferent care e adevărul istoric“ – este părerea deputatului Radu Vasilică, unul dintre exponenţii tinerei generaţii din PSD, despre evenimentul „Iliescu şi minerii“. Radu Vasilică, 38 de ani, se află la al doilea mandat de deputat, iar la mineriada din 1990 avea 14 ani şi spune că atunci nu înţelegea prea bine de ce se agitau acei oameni prin Bucureşti. „Eu în 1990 aveam 14 ani, deci amintirile directe nu le am clar sedimentate. Au fost nişte lucruri care nu mi-au provocat plăcere la vremea respectivă, iar eu nu pot stabili adevărul istoric. A fost o chestiune care a afectat negativ imaginea României în străinătate, indiferent care e adevărul istoric. Nu mă uitam la televizor la mineriadă, eram nerăbdător să înceapă Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 şi nu înţelegeam de ce oamenii aceia se agită şi ce se întâmplă acolo. La 14 ani era greu de înţeles ce se întâmplă. Nu am acordat atenţie evenimentelor din Piaţa Universităţii, abia mai târziu am realizat ce s-a întâmplat”, a povestit pentru gândul.info deputatul Radu Vasilică cum a trăit mineriada din 13 – 15 iunie 1990.

„Simt că nu am văzut decât ce au vrut părţile să vedem: fiecare a dorit să ne arate adevărul ei”

Ulterior, Vasilică declară că a văzut documentare şi alte filme pe acest subiect, dar consideră că şi acum „suntem victima unei manipulări”. Tot deputatul mai afirmă că nu este sigur că cei care băteau manifestanţii din Piaţa Universităţii erau mineri şi că ar trebui ca, la 24 de ani după evenimente, să existe măcar „unele concluzii din punct de vedere juridic”. „Nu ştiu dacă oamenii îmbrăcaţi în mineri, care loveau alţi oameni, erau într-adevăr mineri. Nu ştiu cine i-a adus. E treaba istoricilor şi a anchetatorilor. La 24 de ani după evenimente, cred însă că ar fi trebuit să avem şi unele concluzii din punct de vedere juridic. E destul de ciudat că, după 24 de ani, nu s-a putut da nici măcar o soluţie asupra unui caz de atunci… Simt că nu am văzut decât ce au vrut părţile să vedem, fiecare a dorit să ne arate adevărul ei”, susţine deputatul.

„Nu-mi fac plăcere acele imagini de la mineriada din 1990, indiferent cine a avut dreptate“

„Nu-mi fac plăcere acele imagini de la mineriada din 1990, indiferent cine a avut dreptate, să vezi români luptându-se între ei, să vezi violenţe pe stradă, care au afectat imaginea României în exterior într-un mod destul de serios. A fost o pată neagră în istoria democraţiei româneşti şi pentru imaginea ţării în exterior. Aştept să se facă lumină şi pe palierul juridic, dar şi pe cel istoric, asupra mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. E important, trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat acolo”, afirmă social – democratul argeşean. Vasilică reafirmă că nu i se poate reproşa PSD şi actualei conduceri a partidului mineriada din 1990 şi că oamenii nu le-au reproşat în campaniile electorale acele evenimente. „Nu mă simt responsabil pentru ele, nici PSD”, a conchis deputatul Radu Vasilică.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI