Deputatul PSD Radu Vasilică: “PSD-ul a dat un vot pentru investitură, nu pentru susţinere! După cum am mai spus-o, va susţine în Parlament prin vot măsurile Guvernului doar dacă sunt cele adoptate de guvernul Ponta. Deci, atât timp cât respectă  legile şi măsurile pe care PSD-ul le-a luat până acum şi asigură o bună gestionare a ţării în condiţii destul de bune din punct de vedere economic, dar delicate din punct de vedere geostrategic, îi vom susţine”.

Cum comentaţi numirea Guvernului tehnocrat Cioloş?

Mi se pare o soluţie de avarie cu care eu, din punct de vedere politic, nu am cum să fiu de acord!

De ce?

Fiindcă există un guvern legitim în urma alegerilor din 2012, votat de Parlament cu o majoritate covârşitoare, asupra căruia cu mai puţin de o lună în urmă picase o moţiune de cenzură. Era susţinut de o majoritate de peste 60% din Parlament, era un guvern performant şi nu vedeam nici un motiv să fie schimbat. Cum spune românul, schimbarea şefului, bucuria nebunilor!

De ce nu a acceptat preşedintele numirea propunerii PSD?

Nu ştiu! Şi nu ştiu nici de ce nu ne-am asumat, din punct de vedere politic, în continuare, guvernarea. Sunt două decizii politice, şi cea de demisie a guvernului, şi cea de nesusţinere în continuare a unui guvern politic, pe care eu nu le înţeleg! Din punct de vedere al PSD, al partidului din care fac parte! 

Totuşi, cum credeţi că vor funcţiona aceşti tehnocraţi? Aveţi încredere că vor face ceva?

Cred că cel puţin 2- 3 luni le va lua să se acomodeze cu ministerul. Şi dificultăţi groaznice vor avea cei din ministerele unde au demisionat şi secretarii de stat. Nu ştiu cine o să le arate, cine o să le explice circuitul documentelor, ce înseamnă o ordonanţare de plată…. Habar n-au! Sunt foarte mulţi care nu au mai lucrat până acum în administraţie. În condiţiile în care ai un mandat total de un an şi tu, trei luni de abia te acomodezi, nu ştiu ce poţi face! Mai ales că, între timp, ai de organizat şi două tururi de alegeri!

PSD e în opoziţie dar, totuşi, a votat noul Guvern.

PSD-ul a dat un vot pentru investitură, nu pentru susţinere! După cum am mai spus-o, va susţine în Parlament, prin vot, măsurile Guvernului, doar dacă sunt cele adoptate de guvernul Ponta. Deci, atât timp cât respectă  legile şi măsurile pe care PSD-ul le-a luat până acum şi asigură o bună gestionare a ţării în condiţii destul de bune din punct de vedere economic, dar delicate din punct de vedere geostrategic, îi vom susţine.

Vă aşteptaţi ca la prezentarea bilanţului să nu fie invitat şi Ponta? Ce s-a întâmplat acolo? Totuşi, a fost o guvernare bună.

Nu, nu mă aşteptam, categoric, să nu fie invitat! Nu pot să vă răspund! Nu ştiu să vă răspund!

Vă aşteptaţi ca UNPR să plece de lângă PSD? Formând o nouă majoritate, ceea ce i-a dat preşedintelui  curaj să numească o echipă tehnocrată?

Da! Am şi spus-o dinainte că interesul naţional e schimbător, şi la fel vor fi şi dumnealor!

Ce a surprins opinia publică este faptul că, în mai puţin de 24 de ore, Cioloş a schimbat trei miniştri la Justiţie.

Şi toţi trei de la Monica Macovei!

Totuşi, ca să găseşti un ministru nu ajung 24 de ore. Ultimul a fost numit, de fapt, în 2 ore. Şi gafa cu cel de la Sănătate. Ce s-a întmplat? E un guvern de tehnocraţi doar la suprafaţă?

Deşi nu recunoaşte public, eu sunt convins că Cioloş a primit foarte multe numiri în plic. Sunt convins că pentru justiţie au venit de la doamna Macovei. Pentru că toţi cei trei care au fost amintiţi pentru portofoliu au lucrat cu dumneaei. Din păcate, nu a fost ce ne aşteptam! Adică o echipă deja pregătită, un plan de măsuri… Programul de guvernare e o glumă proastă! Adică cele 14 pagini. Două plus 12, că ne-au venit aşa, în trepte… Mai scriau, ne mai trimiteau… Eu credeam că au o echipă închegată, că au habar despre ce o să facă… Că o să vină oameni care au mai avut tangenţă cu administraţia guvernamentală şi o să vină să ia direct măsuri. Ori, să ne jucăm de-a guvernarea într-un moment extrem de delicat din punct de vedere geostrategic… Slavă Domnului că stăm bine din punct de vedere economic, avem cea mai mare creştere din UE, 4,2%! Însă geostrategic suntem într-o zonă extrem delicată. România era singurul pol de stabilitate şi, probabil, s-au gândit unii, care nu ne vor binele, că de ce să fim noi liniştiţi, hai să ne zgândăre un pic! Şi, din păcate, au fost români care au achiesat la un astfel de plan, antinaţional îi spun eu!

Fostul ministru de Finanţe a anunţat că bugetul pentru 2016 este aproape făcut. Va continua Cioloş măsurile luate, care, să fim sinceri, vor aduce un câştig tot PSD-ului? Salarii mărite, pensii…

Eu sunt aproape convins că ei nu ştiu să scrie un buget. Şi atunci, bazându-mă pe această nepricepere a lor, vor lua, sper, de bun, proiectul nostru. Şi pentru că este un buget construit inteligent, care include toate acele măsuri, ţine cont de cofinanţări şi de investiţii. Că există o retorică mincinoasă a PNL-ului cum că tăiem investiţiile şi cofinanţările. Nu e adevărat! Sunt prinse toate pentru anul următor!

Vorbiţi în cunoştinţă de cauză, că sunteţi economist la bază.    

Da, clar! Şi într-un deficit de sub 3%!

Dacă v-aş întreba care sunt măcar 4 miniştri de care vă pare rău? Care ar fi trebuit să rămână?

Sunt mulţi, dar ca să fac doar câteva nominalizări… De Teodorovici, de Bănicioiu, de Ionuţ Vulpescu la Cultură… Un om deosebit, păcat că nu a stat mai mult ca să aveţi prilejul de a-l cunoaşte mai bine! De domnul Câmpeanu, la Învăţământ. A făcut o treabă bună… ca să nominalizez şi un ministru din alt partid decât PSD…  

La Argeş, veţi candida la alegeri?

Da, la o funcţie în Biroul Permanent.

Şi la următoarele alegeri naţionale?

Chiar nu ştiu! Nu am luat nicio decizie. În acest moment este foarte dificil de apreciat, de estimat, ce va fi în viitor.

Comments

comments