Liberalii au depus un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Ei susţin că scrutinul într-un singur tur cu votul majorităţii celor prezenţi la urne nu este o soluție bună şi nu oferă legitimitate „gospodarului comunităţii”.

“Alegerea în două tururi este soluţia ca primarul să aibă legitimitate. În prezent, sunt primari care au fost aleşi cu un număr foarte mic de voturi din cauză că lipseşte al doilea tur de scrutin. Alegerea primarului într-un singur tur, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, “este o soluţie legislativă total greşită”, susţine deputatul Dănuţ Bica.

“Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin”, potrivit proiectului care modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Comments

comments