Deputatul PNL Dănuţ Bica, printre iniţiatorii legii care interzice exportul temporar de lemn de foc pentru trei ani

1,389 views

“În România, începând cu anul 2016, preţul pentru un metru cub de lemne de foc pentru populaţie s-a dublat faţă de iarna lui 2015. Având în vedere datele statistice privind consumul de lemne de foc din gospodăriile populaţiei, încălzirea individuală realizându-se preponderent pe bază de lemne de foc (60,75%), în condiţiile actuale aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă. Astfel, companiile private de exploatare forestieră, care cumpără lemn atât de la Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, cât şi de la administratorii de păduri private, pun pe piaţă lemne de foc pentru încălzirea populaţiei la un preţ dublu faţă de 2015. Profitând de această scădere a ofertei de piaţă, operatorii economici au mărit preţul, care este dublu faţă de 2015. În sudul ţării a ajuns metrul cub să coste 400-450 lei, dus acasă în mediul rural. Paradoxal, însă, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA vinde lemnul de încălzire cu 153 de lei metrul cub.
La această dată, România este o zonă europeană a exportului de lemn din cauza permisivităţii cadrului legislativ, contrar prevederilor din alte state unde tăierea arborilor şi exportul de lemn sunt stric reglementate”, se arată în expunerea de motive.

Senatul a adoptat, în ședința plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă prin care exportul de lemne de foc este interzis pentru trei ani.

Comments

comments