Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 20 iunie, un proiect de lege care prevede că majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime, iar valorile superioare pot pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat. Propunerea legislativă pentru completarea art.102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice elimină anumite inechități care puteau apărea după 1 iulie printre pensionarii din sistemul de învățământ.

Deputatul PSD Argeș, Nicolae Georgescu, fost director la Şcoala nr. 20 din cartierul piteştean Tudor Vladimirescu și cadru didactic, a susținut această modificare, care a fost dezbătută marți în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și apoi votată în Camera Deputaților (Cameră decizională). Potrivit deputatului argeșean Nicolae Georgescu, în învățământ sunt multe persoane care și-au depus deja solicitările de pensionare, fiind nevoie de modificări legislative pentru ca tuturor să li se calculeze o pensie corectă.

La motivarea amendamentelor se arată că odată cu majorarea valorii punctului de pensie la 1.000 lei, de la data de 1 iulie 2017, conform OUG 2/2017, între persoanele care se înscriu la pensie până la această dată și cele care se înscriu la pensie începând cu data de 1 iulie 2017 se creează inegalitate de tratament din punctul de vedere al cuantumului pensiei. Pensiile persoanelor care devin pensionari după data de 30 iunie 2017 sunt mai mici decât cele stabilite anterior, cu aproximativ 9%. Acest fapt se produce din cauza micșorării indicelui de corecție de la 1,14 la 1,05 din legea 263/2010.

 

 

Comments

comments