Deputatul de Piteşti Daniel Constantin se află printre membrii fondatori ai Fundaţiei Ponta

872 views

Victor Ponata: “După decizia de ieri a Judecătoriei Sector 5 putem intra în linie dreaptă cu funcționarea “Black Sea Regional Projects 2020” (BSRP) – un prim “Think Tank” românesc cu o viziune regională!
Azi am operaționalizat pagina de Facebook – cei interesați au linkul mai jos.

Urmează website-ul, amenajarea sediului principal din București, cooptarea de noi membri și parteneri, lansarea oficială (în a doua jumătate a lunii februarie), primele acțiuni și proiecte etc.
Mulțumesc tuturor celor care s-au arătat interesați și dornici să sprijine activitatea noastră! Multumesc jurnaliștilor pentru publicitatea gratuită emoticon grin – sunt convins că vom avea un parteneriat foarte bun și în continuare.
Voi încerca și eu și ceilalți membri ai BSRP să folosim în interes general cunoștințele pe care le avem, ca semn de mulțumire pentru pozițiile și funcțiile de mare onoare și responsabilitate pe care poporul român ni le-a încredințat!”

BLACK SEA REGIONAL PROJECTS 2020 (BSRP) – primul “Think Tank” românesc care propune o viziune regională!

CONTEXT

1. După accederea în Uniunea Europeană / NATO și stabilirea Parteneriatului Strategic cu SUA (obiective strategice fundamentale, pozitive și ireversibile), România are capacitatea dar și nevoia de a își valorifica potențialul economic și social. BSRP s-a constituit din convingerea fondatorilor săi că țara noastră poate și trebuie să fie un actor implicat și activ în Regiunea Mării Negre, a Balcanilor de Vest și în Orientul Apropiat până în Zona Golfului Arabic, că reprezintă un HUB regional (sau “poartă de intrare”) pentru proiecte regionale majore precum mega-proiectul promovat de China și UE sub denumirea de “New Silk Road”!

2. În Regiunile menționate mai sus România are un singur adversar strategic – Rusia, un număr important de prieteni apropiați (Moldova, Serbia, Turcia, Iordania, Qatar ș.a.), dar și foarte mulți potențiali parteneri și prieteni care așteaptă însă atenție și seriozitate din partea noastră! Și aici includ nivelul politic, guvernamental, instituțional, dar și mediul de afaceri, cultural, comunități și societate civilă.

3. Începând cu anul 2012, România a avut un ritm de creștere economică record în cadrul Uniunii Europene. Însă, într-o economie deschisă și globalizată, dar și în perspectiva crizelor care inevitabil vor lovi societățile moderne, dezvoltarea relațiilor noastre politice, economice și comerciale (inclusiv dincolo de țările membre ale UE) este o necesitate și o oportunitate pe care nu ne permitem să o ratăm. În toate aceste regiuni și țări România are încă din anii ’70 o imagine pozitivă de obiectivitate, echidistanță, respect și eficiență (pe care însă, în multe cazuri, chiar noi am ignorat-o în ultimii ani).

4. Regiunea Mării Negre, Orientul Apropiat sau Balcanii reprezintă un izvor de provocări, riscuri și oportunități care atrag atenția tuturor marilor actori pe plan mondial. Există însă multă ignoranță, prejudecăți, neînțelegeri grave legate de realitățile și perspectivele din zonă, iar BSRP își propune să fie un “Think Tank” de prim nivel în regiune, care să elaboreze studii și strategii regionale pentru instituții, alte Fundații sau chiar investitori publici și privați.

CE ÎȘI PROPUNE ” BLACK SEA REGIONAL PROJECTS”

1. Să își asume activ rolul de catalizator regional și să transfere modelul de bună practică, recunoscut la nivel european si transatlantic, al unei economii caracterizate de o creștere sustenabilă.
Să contrazică vechea tradiție românească a lansării unor mari și ambițioase proiecte regionale care sunt invariabil abandonate odată cu schimbarea unor guverne sau a oamenilor în a căror responsabilitate s-au aflat. În ultimii 4 ani au fost puse bazele unor colaborări economice strategice de uriașă importanță pentru România și pentru întreaga regiune, iar acestea trebuie continuate și implementate. BSRP va sprijini direct, prin efortul și cunoștințele membrilor și partenerilor săi, aceste obiective.

2. Să promoveze întărirea (sau relansarea) parteneriatului între România și toate țările cu potențial de colaborare regională, în special în domeniile: economic, infrastructură, energie, agricultură, mediu, dar și educație, justiție, cultură.

3. Să folosească experiența profesională și portofoliul relațional al membrilor și partenerilor săi pentru interesul dezvoltării României și a celorlalte țări din regiune. Foști membri ai unui Guvern cu rezultate concrete în domeniul economic și social (apreciate unanim), aceștia reprezintă o resursă umană care nu trebuie ignorată sau irosită. De altfel, în documentele constitutive ale BSRP se regăsește intenția membrilor fondatori de a coopta și alte personalități ca membri de onoare, membri activi sau parteneri colaboratori.
Azi putem anunța deja că fostul Prim-Ministru al Georgiei – Irakli Garibashvili – a acceptat să se alăture Boardului ca Membru de Onoare. Invitații au fost adresate altor foști sau actuali oameni politici, oameni de știință sau membri ai societății civile din țările din regiune, din Europa și din SUA.

4. Să elaboreze și să pună la dispoziția instituțiilor publice și private, opiniei publice naționale și internaționale puncte de vedere, analize și strategii competente și eficiente privind dezvoltarea proiectelor și parteneriatelor între țările din Regiunea Mării Negre, a Orientului Apropiat și a Balcanilor.

CE NU ARE BSRP CA OBIECTIVE DE ACȚIUNE

1. Nu se va implica în disputele de politică internă. Acestea trebuie să rămână un obiect de activitate strict al partidelor politice.
2. Nu va promova partizanatul și sectarismul politic sau ideologic. Pentru reușita marilor proiecte regionale este absolut necesară atât colaborarea transpartinică pe termen mediu și lung, cât și folosirea tuturor resurselor intelectuale de înalt nivel disponibile.
3. Nu va finanța campanii politice.
4. Nu va promova și nici nu va sprijini interese private aflate în contradicție cu interesul public din România și din celelalte state din regiune.

LISTA MEMBRILOR FONDATORI
(la care se vor adăuga în curând membri de onoare, membri activi, parteneri și colaboratori):
– Victor Ponta
– Daniel Constantin
– Nicolae Bănicioiu
– Mirel Palada
– Geanina Pușcașu
– Robert Cazanciuc
– Sorin Câmpeanu
– Florin Jianu
– Cristian Socol
– Marius Nica
– Dan Sultănescu
Honorary Member of the Board
– Irakli Garibashvili

Comments

comments

DISTRIBUIȚI