UPDATE:

Comisia juridică din Camera Deputaților a amânat pentru o săptămână cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu. Membrii comisiei au stabilit acest termen pentru a avea posibilitatea studierii dosarului.

 

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Astăzi, miercuri, 26 octombrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor judecă solicitarea DNA privind încuvinţarea arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu.

Conform DNA, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia.

Teodorescu, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, în perioada august 2009 – noiembrie 2011, a făcut parte din comisia care, în martie 2011, a aprobat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13 hectare, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

În acest dosar, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat cu 61 de milioane de euro, prejudiciul fiind împărţit de acesta cu alţi trei oameni de afaceri. Potrivit procurorilor, membrii comisiei ANRP au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro.
Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisiei din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Colegul de partid de la Argeş, deputatul Theo Nicolescu, pus într-o situaţie ingrată în dosarul lui Teodorescu

În acelaşi dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu, şi deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei care a acordat despăgubirile, procurorii DNA solicitând deja Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea acestuia, la fel ca şi în cazul deputatului Cătălin Teodorescu.

Printre membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, organism care avizează ridicarea imunităţii şi arestarea unui parlamentar, se numără şi deputatul liberal Theo Nicolescu, colegul de partid de la Argeş al lui Cătălin Teodorescu. Astfel, Theo Nicolescu, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei juridice, va fi pus în situaţia ingrată de a vota trimiterea după gratii a colegului său de partid. Ironia sorţii face ca, după fuziunea PDL cu PNL, deputatul Cătălin Teodorescu, în calitate de copreşedinte al ACL Argeş, să-i fie şef pe linie de partid lui Theo Nicolescu!

Theo Nicolescu poate vedea primul probele din dosar împotriva lui Cătălin Teodorescu

Aşadar, subalternul este chemat să voteze anchetarea şefului! În temeiul art. 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor. Conform procedurii, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei. Acesta are obligaţia să aducă la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei se adoptă prin votul majorităţii membrilor acesteia. Votul este secret. Pentru a-şi face o părere, membrii comisiei pot cere de la Ministrul Justiţiei o serie de documente din dosar! Deci, cu acest prilej, deputatul Nicolescu va putea vedea informaţii confidenţiale din dosar despre probele strânse împotriva preşedintelui PNL Argeş, Cătălin Teodorescu.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI