Deputat Dănuţ Bica: După PSD, potopul! Guvernele Dragnea ne-au îngropat în datorii!

Deputat Dănuţ Bica: După PSD, potopul! Guvernele Dragnea ne-au îngropat în datorii!

Declarație politică prezentată în şedinţa din 7 noiembrie 2018 a Camerei Deputaţilor:

Domnule Preşedinte,
Stimaţi colegi,

Într-un document oficial, transmis recent de Ministerul Finanțelor Publice către Parlament, Guvernul PSD-ALDE a recunoscut că, de la începutul anului 2017, de când a preluat puterea, a îngropat România în datorii de zeci de miliarde de euro. Astfel, dacă anul trecut guvernanții s-au împrumutat cu peste 35 miliarde de lei, în acest an, numai în primele nouă luni au împrumutat peste 45 miliarde de lei și urmează să mai contracteze, până la sfârșitul lunii decembrie, împrumuturi de peste 10 miliarde de lei.

În total, în mai puțin de doi ani, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat, din țară sau din străinătate, peste 20 miliarde de euro și, tot în ultimii doi ani, a plătit dobânzi de peste 22 miliarde de lei. Altfel spus, în numai doi ani, coaliția PSD-ALDE a împrumutat, în contul fiecărui român, peste 4600 de lei. Oricare cetățean onest când află aceste cifre rămâne mut de uimire și, pe bună dreptate, se întreabă dacă țara noastră a intrat în criză economică sau este doar foarte prost guvernată. Răspunsul îl cunoaștem cu toții: România a fost condusă în ultimii ani de cele mai incompetente guverne din istoria sa.

Stimați colegi,

Liderii PSD și ALDE își arogă în discursurile publice o performanță guvernamentală total inexistentă. Se laudă că au mărit sau vor mări salarii și pensii, alocații și indemnizații, însă banii utilizați în acest scop nu provin din creșterea economică, ci din împrumuturi uriașe pentru care se plătesc dobânzi extrem de mari. Guvernul a ajuns exact ca săracul satului, care își cumpără până și pâinea de fiecare zi pe caiet, cu speranța că alții vor plăti datoriile acumulate de el. Împrumuturile contractate în acești doi ani de către cele mai slabe guverne pe care le-a avut România nu vor fi returnate nici de Liviu Dragnea, nici de Darius Vâlcov, nici de Eugen Teodorovici, nici de vreun alt lider politic actual de la PSD sau ALDE. Datoriile vor fi plătite din impozitele și taxele colectate de la contribuabilii români. Nu exagerăm deloc dacă afirmăm că guvernanții instalați de PSD și ALDE ne majorează și ne plătesc salariile și pensiile tot din banii noștri, adică din împrumuturile pe care noi sau copiii noștri urmează să le restituim creditorilor în anii care vor urma.

Toate guvernele din lume se împrumută și acesta nu este un lucru rău, pentru că cele mai multe o fac cu scopul de a realiza dezvoltarea și modernizarea țărilor respective. Italia s-a împrumutat și a construit mii de kilometri de autostrăzi. Germania s-a împrumutat și a edificat cea mai puternică industrie din Europa. La noi, din cele peste 20 miliarde de euro care au fost împrumutate de guvernele PSD-ALDE nu s-a construit aproape nimic. Cu aceste sume am fi putut realiza toate autostrăzile pe care ni le dorim de atâta timp în România, am fi putut moderniza aproape toate căile ferate și drumurile naționale și ne mai rămâneau bani și pentru a renova școlile din rețeaua de învățământ de stat.

Din dobânzile de peste 22 de miliarde de lei plătite în anii 2017 și 2018 am fi putut construi cele 8 spitale regionale de mare capacitate aflate de atâta timp în stadiul de promisiune și ne-ar mai fi rămas și ceva bani pentru dotarea lor cu aparatură modernă. Aceste simple comparații ne demonstrează foarte clar cât îi costă pe români incompetența guvernelor pe care le-a condus Liviu Dragnea, cu ajutorul unor personaje profund incompetente și iresponsabile față de soarta acestei țări.

Stimați colegi,

Mai este puțin până la încheierea anului și atunci când vom trage linie vom constata că în 2018 am avut cel mai slab ritm investițional din ultimii 15 ani. A confirmat acest lucru Fondul Monetar Internațional, dar și Comisia Europeană, prin vocea doamnei Corina Crețu, Comisarul European pentru Politica Regională. Este strigător la cer ca peste 32 miliarde de euro să stea nefolosite la Bruxelles, deoarece Guvernul nu știe, nu poate și nu vrea să-i aducă în România. Pe de altă parte, același Guvern se împrumută în contul românilor cu miliarde de euro în fiecare lună, la care vor trebui să fie plătite dobânzi usturătoare în prezent și în viitor. Concluzia este clară: echipa Dragnea-Vâlcov-Dăncilă și-a dovedit pe deplin incompetența și trebuie să-și facă de urgență bagajele.

Partidul Național Liberal a identificat soluții și s-a angajat ca, atunci când va ajunge la guvernare, să facă din absorbția în totalitate a fondurilor europene un motor pentru modernizarea țării, acestea urmând a fi direcționate cu precădere către proiectele prioritare pentru România: infrastructura de transport, sistemele de utilități publice, spitalele și rețeaua școlară. Aceste fonduri se află la dispoziția românilor, tot ce ne trebuie fiind un guvern care să vrea și să știe să le acceseze.

Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.