Depozitele de gaze pentru iarnă sunt pline doar în proporție de aproximativ 75%. Vom avea probleme în cazul unei ierni severe!

Depozitele de gaze pentru iarnă sunt pline doar în proporţie de aproximativ 75%, Vom avea probleme în cazul unei ierni severe! Depozitele de gaze pentru iarnă sunt pline în proporţie de aproximativ 75%, un volum mai mic decât prognozau autorităţile, fapt care poate crea probleme în aprovizionare în cazul unei ierni severe.

Conform calculelor, producţia internă şi nivelul de gazelor de depozite nu pot asigura necesarul pentru zilele foarte reci, ceea ce determină, susţin anumiţi analişti, un necesar de import cu care România nu s-a mai confruntat până acum.

Deşi autorităţile sau ROMGAZ dau asigurări că nu vor fi probleme în alimentare, furnizorii spun că nu reuşesc să găsească gaze pe burse, pentru a semna contracte. Mai mult, adaugă ei, solicitările pentru importul gazelor ruseşti prin Ucraina au rămas fără răspuns. Deşi nu sunt poziţii oficiale, afirmaţiile furnizorilor ar putea fi confirmate şi de situaţia nivelului de injecţii al gazelor în depozite, un nivel mult mai mic decât cel de anul trecut. Analiştii spun că potenţiala criză privind atât preţul, cât şi alimentarea, ar trebui să determine decizii politice nu doar în legătură cu gazele din Marea Neagră, dar şi în legătură cu creşterea capacităţii de înmagazinare.

Vasile Cârstea, director Depogaz Ploieşti: „Vrem să atenuăm dependenţa de import pe timul sezonului rece, importul să fie pe perioada sezonului cald, când putem să-l aducem şi la costuri mai mici şi să-l introducem în dezpozit. Poate vom reuşi cu depozitul de la Bilciureşti, Sărmăşel şi Gherceşti. Autorităţile spun că nu vom avea probleme cu alimentarea cu gaze în iarnă, iar, conform măsurilor de urgenţă ale Guvernului, în eventualitatea unei crize în alimentare, populaţia este ultima care ar trebui să-şi facă griji.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.