Definiţia de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus a fost schimbată. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a modificat luni, 4 ianuarie, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și au fost stabilite semnele şi simptomele pentru infectarea cu SARS-CoV-2.

Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au stabilit că un caz posibil înseamnă orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, scurtarea respiraţiei, debut brusc al lipsei mirosului, pierderea gustului sau alterarea simţului gustative.

Caz probabil este orice persoană care întruneşte simptomele specifice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care prezintă leziuni compatibile cu COVID-19, evidenţiate cu ajutorul instrumentelor radiologice.

Caz confirmat înseamnă: orice persoană în cazul căreia s-a identificat, prin analiza de laborator, prezenţa virusului SARS-CoV-2.

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Contactul direct este definit ca persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19, persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19, persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de doi metri şi cu o durată de minimum 15 minute.

Potrivit INSP, orice persoană care a purtat mască sau echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică, nu este considerată contact direct.

O altă hotărâre este că infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi diagnosticată oficial şi cu teste rapide efectuate doar în unităţile medicale.

Comments

comments