Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, recent, că directiva Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienţilor este legală.

Cu alte cuvinte, banii ţinuţi de clienţi în bănci nu mai sunt absolut deloc în siguranţă!

Decizia Curţii este definitivă şi arată că “împărtirea costurilor între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni reprezintă o precondiţie pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă aflată într-o situaţie dificilă şi nu contravine legislaţiei comunitare”.

 În principal, motivaţia este ca e preferabil să confişti aceşti bani de la clienţi decât să îi primeşti cadou de la stat, adică de la contribuabili, mai ales că treaba asta din urmă ar însemna un nasol ajutor de stat.

 Decizia e cinică, pentru că băncile au fost ajutate şi până acum de state, şi nimeni nu şi-a pus problema că ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

 După părerea mea, pe chestiunea aceasta, competenţa nu apartine CJUE, ci aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru că este vorba de a proteja dreptul de proprietate. Se pune în discuţie o ierarhie a drepturilor: ce este mai important, dreptul de proprietate al omului pe bănuţul lui care este în depozit sau «dreptul» băncii respective de a se salva de la faliment? Pe altă parte, eu cred că vestea aceasta este o nenorocire pentru Italia, care nu va mai avea alta soluţie, decât să ia banii deponenţilor, ca să salveze băncile italiene. O sa iasă lumea în stradă. Acolo, băncile sunt foarte vechi şi, realmente, sunt finanţate din depozitele oamenilor”, a mai adaugat Piperea.

Cu alte cuvinte, mai spune avocatul, “pentru lideri europeni ca Matteo Renzi, decizia CJUE pică foarte prost. El va trebui să decidă dacă dă de la buget 40 miliarde euro pentru a salva cele trei-patru bănci falite sau dacă va permite ca aceşti bani să fie luaţi de la deponenţi. Că de închis aceste bănci nu se pune problema. Iar decizia italienilor va fi clonată peste tot, inclusiv în România. Ce, credeţi că nu mai sunt bănci falite?”.

 

Comments

comments