De la 1 iunie, medicii de familie vor oferi, obligatoriu, pacienţilor care nu se află în evidenţa medicilor cu boli cronice, şi consultaţii de prevenţie, prin care vor evalua cât de expuşi sunt pacienţii lor la afecţiuni cardiovasculare şi metabolice, cancere, probleme de sănătate mintală şi de sănătatea reproducerii.

În luna iunie intră în vigoare Contractul-Cadru şi normele de aplicare ale Contractului care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Astfel, medicul de familie va stabili cât e de probabil ca pacientul său să se îmbolnăvească de o afecţiune cardiovasculară, de o boala neoplazică, de o afecţiune mintală sau din sfera sănătăţii reproducerii şi ulterior îi va recomanda fiecărui pacient măsurile punctuale pe care trebuie să le ia ca să scadă riscurile modificabile, asociate bolilor enumerate mai sus. Medicul de familie va evalua riscul de îmbolnăvire al fiecărui pacient prin consultaţii şi investigaţii ţintite, iar aceste informaţii împreună cu recomandările sale privind scăderea riscurilor de îmbolnăvire vor fi consemnate în riscograma pacientului. Această riscogramă este un formular similar unei “liste de verificare” care cuprinde toate întrebările, examinările şi, după caz, analizele specifice pentru fiecare grupă de vârstă, precum şi concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora şi intervenţiile recomandate pentru reducerea riscului.

Riscograma pentru bolile cardiovasculare

Riscograma pentru bolile cardiovasculare cuprinde informaţii despre stilul de viaţă al pacientului, adică dacă fumează, consumă alcool, face mişcare, ce mănâncă.
Riscograma va mai cuprinde rezultatul evaluării riscului cardiovascular al adultului sănătos în funcţie de următoarele variabile: valoarea tensiunii arteriale, indicele de masă corporală (IMC), istoric familial de deces prematur prin boala cardiovasculară (mai devreme de 55 ani la bărbaţi, mai devreme de 65 ani la femei) şi/ sau boli familiale ale metabolismului lipidic. În cazul pacienţilor care au următorii factori de risc: tensiune arterială mai mare de 140/90, IMC> 30, istoric familial de deces prematur prin boală cardiovasculară şi/ sau boli familiale ale metabolismului lipidic, medicul va evalua riscul cardiovascular şi funcţie de valorile glicemiei. Regula se aplică şi pentru bărbaţii care au peste 40 de ani şi femeile care au peste 50 de ani sau se află în post-menopauză. Şi pentru ei medicul va evalua riscul cardiovascular funcţie de valorile colesterolului total. Sunt exceptate de la evaluarea riscului cardiovascular persoanele cu următoarele afecțini: boala cardiovasculară deja cunoscută, diabet zaharat tip 2 sau tip 1 cu microalbuminurie, boala cronică renală sau nivele deja cunoscute foarte înalte ale factorilor individuali de risc (HTA, displipidemie).

Riscograma pentru cancer

Riscograma pentru cancere va cuprinde informaţii despre antecedentele personale de cancere şi antecedentele pentru cancere ale rudelor de gradul I prin filiaţie directă, precum şi informaţii despre expunerea profesională sau prin stil de viaţă al pacientului (la azbest, anilină, etc). Pacienţii cu risc de îmbolnăvire cu o boală neoplazică – cancer mamar, colorectal, ovarian vor fi trimişi la consult de specialitate.

Riscograma pentru sănătatea mintală

Riscograma pentru sănătatea mintală a pacientului adult va cuprinde răspunsuri la întrebări referitoare la antecedentele personale de adicție şi antecedentele de adicţie ale rudelor de gradul I prin filiaţie directă. În această riscogramă medicul va consemna răspunsurile la chestionarele standardizate pentru depistarea consumului problematic de alcool şi a depresiei. De asemenea, medicul va consilia pacienţii să renunţe la consumul excesiv de alcool şi va trimite pacienţii cu risc crescut de boală, la medicul specialist.

Fiecare pacient aparent sănătos, cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 39 de ani, va primi două consultaţii de prevenţie, o dată la trei ani, prin care medicul îi va evalua riscul de îmbolnăvire. Persoanele asimptomatice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani, depistate cu risc înalt de îmbolnăvire, vor primi anual consultaţii preventive de reevaluare a riscului de îmbolnăvire. Toate persoanele asimptomatice care au peste 40 ani vor primi anual servicii preventive, prin care medicul de familie evaluează expunerea lor la factorii de risc.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI