Unul dintre cele mai mari organe din corpul uman este ficatul. Dimensiunile unui ficat sănătos la o persoană adultă sunt aproximativ ca o minge de fotbal. Este organ foarte important pentru funcționarea adecvată a corpului uman. Sunt evidente funcțiile lui metabolice, digestive și pentru imunitate.
Reprezintă unul dintre cele mai importante depozite de sânge și are un laborator imens. Este vestit pentru capacitatea sa unică de a regenera, însă dacă suferă de leziuni multiple și repetate, atunci schimbările în organ pot deveni ireversibile.
Funcțiile cele mai principale ale ficatului sunt:
- Sinteza proteinelor – unele dintre care sunt utilizate pentru formarea anticorpilor, unele pentru fixarea calciului sau formarea părților componente ale hemoglobinei;
- Asigură organismul cu energia necesară și în același timp formează un depozit al acesteia;
- Participă la sinteza colesterolului;
- Produce bila, care ulterior este transportată și concentrată în colecist;
- Elimină și neutralizează toxinele din organism. Toxinele sunt alterate chimic după care excretate în bilă;
- Reprezintă depozitul de vitamine precum vitamina A, B,D,E și K etc:
Astfel ficatul este luptătorul zilnic cu substanțele chimice ascunse în alimente, diverse E-uri alimentare și lipide în exces.
Produsele alimentare procesate, alcoolul, grăsimile, conservanții sunt incluse în lista alimentelor ce pot suprasolicita funcția ficatului.
Foarte frecvent, regimul alimentar neadecvat, este factorul declanșator al patologii hepatice.
Pentru a avea un ficat sănătos este util să cunoaștem câteva reguli:
Menținerea greutății adecvate
Excesul de kilograme au nu doar un aspect fizic nesatisfăcător, dar și afectează sănătatea ficatului. Se poate dezvolta boala ficatului gras, unde are loc depunerea grăsimilor în celulele ficatului, proces care ulterior duce la inflamarea și lezarea țesutului hepatic.
Astfel, adăugarea în rutina zilnică a exercițiilor fizice, măcar 30 minute/zi, va fi utilă pentru reducerea grăsimii la nivelul ficatului.
Alimente pentru un ficat sănătos
Alimentele pe care le consumăm influențează starea generală a întregului organism inclusiv și a ficatului. Precum ficatul reprezintă sediul de metabolizare a substanțelor nutritive din alimente, este foarte important să-i oferim nutrienții necesari. Este foarte benefic să consumăm alimente bogată în legume, fructe și produse cu conținut ridicat de fibre, precum să evităm dulciurile, băuturile carbogazoase și alimentele procesate.
Ceai verde
Se cunoaște că ceaiul verde aduce beneficii întregului organism și multe studii au demonstrat că este util și pentru ficat. Includerea în alimentație a ceaiului pentru ficat sănătos, îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice și markerilor de sânge. De asemenea scade nivelul de grăsimi din ficat și stresul oxidativ.
Include în rutina suplimente pentru ficat
Găsim pe piață o varietate mare de suplimente precum Fareș pentru ficat sănătos, Anghinarea, Fortifikat Forte.
Fareș pentru ficat reprezintă un complex din produse de plante standardizate. Este cunoscut pentru capacitatea regeneratoare și hepatoprotectoare.
Pastile pentru ficat sănătos Fortifikat Forte, reprezintă un supliment alimentar ce include fosfolipide esențiale. Cât durează o cură cu Fortifikat Forte? Durata administrării diferă de la caz la caz și este individuală. Dacă vă simțiți bine și doriți să întăriți sistemul imunitar, este suficientă o cură de 2-3 săptămâni. Însă dacă aveți sistemul imunitar slăbit și suferiți de afecțiuni cronice, atunci cura cu Fortifikat Forte poate dura până la 3 luni.
De asemenea se pot administra anghinare pentru ficat sănătos. Aceste plante stimulează funcția ficatului și au caracteristici hepatoprotectoare.