De azi, Piteștiul are propria floare: Tulipa Pitești. Suntem singurul oraș din lume ce dă numele unui soi de lalea. Tulipa Pitești, cel mai nou soi de lalea creat în Olanda. Va fi comercializat peste tot în lume prin intermediul Bursei de flori de la Amsterdam. Orașul nostru este singura localitate din afara Țării Lalaleor care are o floare cu numele său.

Toate aceste surprize au fost făcute publice azi de primarul Cristian Gentea în cadrul unei conferințe speciale de presă dedicată tradiționalei manifestări a Piteștiului, Simfonia Lalelelor. Anul acesta, din cauza restricțiilor, Simfonia nu se poate organiza în formatul clasic, cu expoziții florale, invitați, târg de flori si competiții de tot felul. Însă, pentru a nu lăsa să treacă nemarcat acest moment de referință în viața culturală a orașului, municipalitatea s-a gândit la un alt fel de eveniment.

Tulipa Pitești este un soi de lalea creat de un reputat cultivator olandez, Frank Timmerman. La cererea edililor piteșteni, el acceptat să ofere un nume legat de Pitești. Botezarea frumoasei flori chiar cu numele orașului este o premieră, pentru că, până acum nu s-a acceptat niciodată un nume de oraș din afara Olandei. Tot din cauza restricțiilor, creatorul Tulipei Pitești nu a putut fi prezent la eveniment, dar a trimis un mesaj video în care a promis că în toamnă va veni să facă adevărate lanuri în grădinile orașului.

„Conceperea acestei lalele a început acum mai bine de 20 de ani. Nu este ușor să creezi o lalea nouă și să obții un soi superior celor existente deja, dar această lalea este, cu adevărat, una foarte frumoasă și specială. Acest soi este nu numai unul foarte bun pentru a fi cultivat, ci este și foarte potrivit pentru aranjamente florale, are o durată foarte mare de viață și de înflorire. Suntem foarte fericiți că am obținut această lalea și că acum poartă denumirea de „Pitești”. „Tulipa Pitești” vine, în sfârșit, acasă: la Pitești! Voi fi acolo și eu, la toamnă, când vom planta împreună mai multe lalele în frumosul vostru oraș. Inima mea este pentru Pitești!

Până atunci, primarul Cristian Gentea și-a asumat obligația să planteze primii bulbi în fața primăriei, pentru ca floarea să poată fi admirată în toată spendoarea sa de toată lumea, locuitori sau vizitatori ai orașului.

Potrivit reprezentanților firmei care a intermediat legătura între municipalitatea piteșteană și florarul olandez, Tulipa Pitești va putea fi comercializată peste tot în lume prin intermediul celebrei Burse de Flori de la Amsterdam.

Primăria a amenajat și piața într-o mare grădină de flori, cu aranjamente care mai de care mai spectaculoase. Un câmp întreg de lalale a fost plasat în zona centrală iar duminică, de Florii, cei care se vor găsi în piață vor primi câte un fir din frumoasele flori expuse.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI