Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica consideră că modificările care au fost adoptate recent la Codul penal și la Codul de procedură penală reprezintă dovada cea mai clară a faptului că salvarea politicienilor corupți a constituit obiectivul primordial al majorității toxice PSD-ALDE în cele 18 luni de când se află la guvernare, iar promisiunile făcute românilor de liderii acesteia în campania electorală nu au fost decât praf în ochi:

„Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a adus cea mai mare jignire cetățenilor cinstiți din România, modificând și votând, în mai puțin de o lună, cele mai importante prevederi din Codul penal și din Codul de procedură penală. Au schimbat substanțial definirea unor infracțiuni, cum ar fi traficul de influență, abuzul în serviciu, care a fost practic dezincriminat, sau constituirea grupului infracțional organizat. Au micșorat pedepsele pentru actele și faptele de corupție și, după principiul ”hoțul neprins este negustor cinstit”, au redus și termenele de prescripție a răspunderii penale, adică acele termene până la care o persoană care a săvârșit o infracțiune poate fi trasă la răspundere. Au eliminat cu totul infracțiunea de neglijență în serviciu și au încurajat furtul prin intermediul altei persoane, care nu este rudă cu cel care beneficiază de sumele deturnate.

Aceste modificări ale Codurilor vor conduce la încetarea urmăririi penale în peste 2000 de dosare instrumentate de procurori și vor scoate din pușcării alte sute de condamnați care au comis fapte deosebit de grave. Din evaluările Parchetului General, statul român va pierde posibilitatea de a recupera prejudicii de peste 4 miliarde de lei, bani care au fost furați din buzunarele românilor care muncesc cinstit și au fost investiți în case și mașini luxoase, în proprietăți amplasate în țări exotice sau au fost ascunși în conturi bancare deschise peste hotare. Ce încredere să mai aibă un cetățean onest în actul de justiție atunci când o mamă fură o pâine ca să-și hrănească copiii și primește 5 ani de închisoare cu executare, iar politicienii corupți, care delapidează miliarde de lei sau își însușesc insule sau porțiuni întregi ale Dunării, scapă de condamnări penale zâmbind șmecherește pe sub mustață?”

Deputatul Dănuţ Bica a semnat, împreună cu ceilalți parlamentari ai partidelor de opoziție, sesizările de neconstituționalitate adresate Curții Constituționale a României cu privire la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală și critică atitudinea deputaților și senatorilor PSD și ALDE, care, uitând de interesele celor ce i-au trimis în Parlament crezând în promisiunile lor, nu au avut curajul să se opună solicitărilor șefilor de partide și să voteze împotriva acestor modificări:

,,Este foarte greu de înțeles de ce toți parlamentarii PSD și ALDE au acceptat să fie complici la adoptarea acestor modificări nocive ale legislației penale. Mulți dintre ei sunt oameni onești. Din păcate, toți s-au supus fără crâcnire ordinelor de partid și au votat orbește mutilarea Codurilor în interesul exclusiv al lui Liviu Dragnea și al câtorva acoliți ai acestuia. Oare niciunul nu s-a gândit că va face, prin votul său, ca România să devină paradisul corupților și coșmarul oamenilor cinstiți? Oare niciunul nu a avut curajul să-i ceară lui Dragnea să-și dea demisia din funcția de Președinte al Camerei Deputaților, ca să nu compromită o țară întreagă? Niciunuia nu i-a păsat de răul uriaș pe care l-a făcut milioanelor de români onești legiferând în favoarea apărării intereselor infractorilor? Nu! Pentru ei nu a contat nici opoziția puternică din societatea românească, nici opoziția politică din Parlament. Nu au contat nici punctele de vedere ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA sau Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), nici scrisoarea celor 12 ambasadori ai celor mai importante state din NATO și Uniunea Europeană sau decizia Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Singurul lucru care a contat a fost dorința de a schimba legislația penală în așa fel încât să i se asigure lui Liviu Dragnea condițiile pentru a se sustrage unei decizii a instanței de judecată și riscului de a ajunge la închisoare.

Codul penal, în forma modificată de coaliția PSD-ALDE, a fost adoptat ,,la mustață”, cu doar două voturi peste numărul necesar, prin metoda ,,pe repede înainte”, în ședința din 4 iulie a Camerei Deputaților, care are statutul de for decizional pe această tematică. Eu, ca și ceilalți colegi liberali, am votat împotrivă. Totodată, am semnat, fără ezitare, sesizările de neconstituționalitate pe care deputații partidelor de opoziție le-au adresat Curții Constituțională a României cu privire la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală. De asemenea, Partidul Național Liberal a solicitat oficial membrilor Curții Constituționale să suspende judecarea sesizărilor pe Codul penal, Codul de procedură penală și legile Justiției până la emiterea unui punct de vedere profesionist, neutru și echilibrat de către Comisia de la Veneția cu privire la acestea.

Sunt absolut convins că demersurile noastre vor fi încununate de succes, deoarece noile prevederi ale Codurilor încalcă atât Constituția României și angajamentele asumate de țara noastră în calitate de stat membru al Uniunii Europene, cât și bunul-simț. Vom lupta, apelând la toate pârghiile constituționale pe care le avem la dispoziție, pentru ca asemenea modificări să nu se aplice niciodată în România. Altfel, încă din acest an, ne vom putea lua adio atât de la recuperarea miliardelor de lei furați din banii publici, cât și de la o bună parte a fondurilor europene nerambursabile care revin României, de la aderarea la Spațiul Schengen și de la succesul candidaturii țării noastre pentru un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.”

Comments

comments