Danuţ Bica, deputat PNL: ,În Argeș se spune că cel mai bun spital este Autostrada Pitești-București, parcursă pe sensul de mers către Capitală!”. Declarația politică pe care o voi prezenta astăzi se intitulează ,,În Argeș se spune că cel mai bun spital este Autostrada Pitești-București, parcursă pe sensul de mers către Capitală!”.

Stimaţi colegi,

În ultimii 10 ani, fondurile alocate domeniului sănătății s-au mărit de aproape 10 ori, însă calitatea serviciilor medicale a scăzut direct proporțional cu această creștere a finanțării. Dispensare comunale nu prea mai există, cabinetele medicale școlare au fost desființate aproape în totalitate, spitalele municipale și cele județene funcționează în condiții precare din cauza dotărilor necorespunzătoare și a deficitului de personal de specialitate. Medicii tineri continuă să plece masiv din România, chiar dacă salariile din sistem au crescut substanțial, pentru că în țara lor nu își pot face meseria performant în spitalele dotate cu echipamente la nivelul secolului trecut, în care pacienții trebuie să vină cu medicamente de acasă. Ambulanțele sunt puține și foarte vechi, se defectează în mers și nu de puține ori gravidele nasc în drumul spre spital. În aceste condiții, ar trebui să ne punem cu toții o întrebare legitimă: cum sunt cheltuite sumele uriașe de bani care alimentează sistemul de sănătate, atâta timp cât în calitatea serviciilor medicale oferite cetățenilor nu se regăsesc?

Niciun politician responsabil nu are voie să închidă ochii la starea tot mai proastă a serviciilor oferite de sistemul medical din țara noastră pentru că, lunar, tuturor cetățenilor români li se oprește 10% din veniturile obținute, bani care se duc la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, pentru ca, în situația în care aceștia vor avea nevoie de asistență medicală, să fie tratați corespunzător și să nu mai aibă de achitat alte costuri. În realitate, știm cu toții că lucrurile nu stau deloc așa. Cetățenii români care au plătit lunar contribuții de sănătate, poate zeci de ani la rând, atunci când devin pacienți, sunt, de multe ori, nevoiți să își cumpere singuri medicamentele, să suporte din banii lor contravaloarea analizelor și să ofere și ,,tradiționalul” plic pentru a determina personalul medical să devină mai ,,amabil”. Nu sunt rare cazurile când bolnavii sunt nevoiți să apeleze la clinicile private din vecinătatea spitalelor de stat, unde, dacă plătesc, beneficiază de tratamente de calitate.

În Argeș circulă o glumă aproape sinistră inspirată de incapacitatea sistemului de sănătate din județ de a oferi servicii de calitate pacienților. Se spune că cel mai bun spital argeșean îl reprezintă Autostrada Pitești-București, parcursă pe sensul de mers către Capitală, pentru că orice pacient aflat într-o situație ceva mai complicată este urcat în ambulanță și transferat la unul dintre spitalele supra-aglomerate din București. Astfel de decizii nu au la bază comoditatea sau lipsa de profesionalism a medicilor argeșeni, ci faptul că spitalele din județ nu dispun de echipamentele necesare pentru intervențiile medicale complexe.

Stimați colegi,

În anul 2019 situația sistemului de sănătate nu se va schimba în bine, dacă avem în vedere faptul că parlamentarii PSD și ALDE au respins toate amendamentele formulate de către deputații și senatorii PNL cu ocazia dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat. Noi am propus alocarea sumelor necesare pentru începerea în acest an a construirii spitalelor regionale, pentru renovarea spitalelor județene și municipale și pentru dotarea corespunzătoare a secțiilor de urgență, a maternităților și blocurilor operatorii, prevederea fondurilor pentru medicamentele indispensabile în spitale și pentru bolnavii cronici, asigurarea unei finanțări adecvate pentru medicii de familie și pentru redeschiderea cabinetelor de medicină în toate școlile din țară. S-a demonstrat astfel că pentru majoritatea PSD-ALDE problemele din sistemul de sănătate nu reprezintă o prioritate și că românii bolnavi vor trebui să se trateze ca și până acum. Prin urmare, am înțeles cu toții că, atâta vreme cât PSD și ALDE vor rămâne la guvernare, sistemul medical românesc va fi în continuare perceput drept cel mai slab din Europa, iar România va ocupa, ca și în anii precedenți, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate. În această situație, nu este vorba doar de incompetența guvernanților, ci și de rea-voință.

Comments

comments