Dănuţ Bica, deputat PNL: “Bugetul ruşinii naţionale s-a prăbuşit după primele două luni ale anului”. Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica atrage atenţia asupra dezechilibrelor majore pe care le înregistrează deja bugetul general consolidat la finalul lunii februarie:

,,Deşi datele comunicate de Ministerul Finanţelor Publice privind execuţia bugetară pentru primele două luni ale anului au fost publicate în ziua de 1 aprilie, dezechilibrele majore pe care le înregistrează bugetul naţional nu sunt deloc o păcăleală, ci realitatea dură! După numai două luni, se confirmă ceea ce, atât noi, parlamentarii Partidului Naţional Liberal, cât şi preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, am susţinut atunci când am văzut proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 şi anume că bugetul elaborat de Guvern este construit pe cifre în mare parte false, bazat pe bani care în realitate nu există, croit greşit, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor.

Astăzi avem motive serioase de îngrijorare, în condiţiile în care veniturile la buget sunt mult mai mici decât prognozase Guvernul, iar cheltuielile cu investiţiile reprezintă recordul negativ al ultimilor 20 de ani. Mai concret, veniturile din impozitul pe salarii sunt mai mici cu 1,2 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi acestea ar fi trebuit să crească, potrivit Legii bugetului de stat, cu cel puţin 350 milioane de lei. Pierderea de 1,2 miliarde de lei este extrem de dureroasă mai ales pentru cele peste trei mii de consilii locale din România care s-au bucurat că vor primi 100% din impozitul pe venit, iar acum se aleg cu mult mai puţin decât le promisese Guvernul. Tot la capitolul venituri, fondurile nerambursabile primite de la Uniunea Europeană au scăzut cu 25,7%, adică cu peste 807 milioane de lei.

La capitolul cheltuielilor bugetare, cea mai gravă situaţie este cea aferentă realizării investiţiilor publice. Astfel, cheltuielile de capital sunt mai mici cu 78,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, an în care am avut cele mai mici investiţii de capital din ultimii 15 ani. De asemenea, investiţiile primesc o lovitură şi în ceea ce priveşte cheltuirea sumelor alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, acestea înregistrând o cădere de aproape 22%, mai precis un minus de 708,8 milioane de lei.

Cu o situaţie gravă se confruntă şi bugetul asigurărilor sociale de stat, acolo unde Guvernul a minţit că va avea bani suficienţi pentru plata integrală a pensiilor şi că va realiza chiar şi un excedent de 2,9 miliarde lei, dar execuţia bugetului ne arată că în ianuarie bugetul de pensii a înregistrat o gaură de 1,27 miliarde lei, iar în februarie deficitul a crescut la 1,67 miliarde lei.”

Deputatul PNL Dănuţ Bica lansează un avertisment cu privire la situaţia gravă în care s-ar putea găsi România la finalul anului 2019 din cauza nerealizării investiţiilor publice şi susţine că alegatorii vor sancţiona dur, prin vot, promisiunile mincinoase făcute de Guvernul PSD-ALDE:

,,Dacă bugetul de stat va continua să înregistreze aceleaşi dezechilibre şi în lunile următoare, riscăm ca România să se prăbuşească, încet şi sigur, sub ochii noştri. Fără bani pentru investiţii, nu vom avea nici autostrăzi noi, nici spitale moderne şi nici şcoli care să corespundă standardelor secolului XXI. Dacă adăugăm la această situaţie şi faptul că peste 2000 de consilii locale abia îşi asigură cheltuielile de funcţionare, nerămânându-le nimic pentru modernizarea străzilor, extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaze sau pentru renovarea şcolilor, ne putem imagina cum va arată ţara noastră la finalul acestui an.

Pentru subdezvoltarea în care se zbate România, pentru că în ţară nu se construieşte aproape nimic de peste 2 ani, pentru că tinerii continuă să plece disperaţi în străinătate, există un singur responsabil: Guvernul PSD-ALDE. Pentru toate acestea PSD şi ALDE trebuie să plătească cu vârf şi îndesat, aşa cum se plăteşte în democraţiile adevărate, adică la vot. Sunt ferm convins că românii îi vor sancţiona extrem de dur pe actualii guvernanţi, începând chiar cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului din data de 26 mai, când, prin votul lor, vor reconfirma orientarea pro-europeană a ţării, precum şi susţinerea unei justiţii independente şi a unui stat de drept funcţional.”

Comments

comments