Cuviosul Pafnutie Pârvu Zugravu, marele pictor bisericesc câmpulungean, canonizat duminică la Mănăstirea Robaia. GALERIE FOTO

1,143 views

În ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a îmbrăcat haine de sărbătoare. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în sedința din 4-5 iulie 2017, duminică, 6 august, la mănăstirea argeșeană Robaia, a avut loc proclamarea canonizării în rândul sfinților a Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravu, marele pictor bisericesc, care a rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu.

Mii de credincioși au pornit de dimineață pe valea râului Robaia pentru a fi martori la acest eveniment istoric marcat prin canonizarea unui nou sfânt născut în 12 octombrie 1657 în orașul Câmpulung Muscel.

Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului – delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria. Slujba a fost oficiată în badachinul din curtea mănăstirii, de față fiind foarte mulți preoți și diaconi din cuprinsul Eparhiei.

Sărbătoarea a fost marcată încă de sâmbătă seara când Preasfințitul Galaction al Alexandriei și Teleormanului a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi ultima slujbă a parastasului pentru Cuviosul Pafnutie, cel care își doarme somnul de veci la mănăstirea Robaia din anul 1735.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiată astăzi la mănăstirea Robaia, credincioșii au ascultat predica rostită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian care a prezentat semnificația praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, aducând câteva argumente din predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

A urmat momentul cel mai importatnt, așteptat cu nerăbdare de credincioși, când Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria a dat citire Tomosului de Canonizare și a fost prezentată icoana Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu de la mănăstirea Robaia. Mai mult, cei prezenți au ascultat pentru prima dată troparul sfântului în interpretarea corului Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a vorbit credincioșilor despre starea de sfințenie la care suntem chemați, având ca model pe noul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu de la mănăstirea Robaia.

Despre viața Sfântului Argeșean a vorbit și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, fiind prezentate pe scurt principalele argumentele care au condus la această canonizare.

Credincioșii prezenți la acest eveniment au avut ocazia să admire noul monument din piatră ridicat în cinstea Sfântului și să se închine la noua icoană aprobată de Sfântul Sinod.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în calitate de organizator a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean și al Prefecturii Argeș, fiind asigurată fluența traficului rutier, asistența medicală ,prevenția unor eventuale incendii și ordinea publică.

Luni, la mănăstirea Robaia Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va oficia Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu, deoarece ziua aleasă de Sfântul Sinod pentru cinstirea acestuia este 7 august.

Comments

comments