Cutremur la CNAS: demiteri şi plângeri la DNA. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că marți îl va demite pe președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu își va da demisia. Premierul a mai spus că a cerut ministerului Sănătății o nouă propunere pentru conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„€Astăzi am trimis corpul de control al primului ministru la Casa Asigurărilor de Sănătate. După cum știți am cerut demisia domnului Vulcănescu. Mâine dacă nu își va prezenta demisia îl demit și am cerut o propunere ministrului Sănătății. Mâine vom cere o nouă nominalizare” a anunțat Viorica Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcție la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea lui în urma declaraţiilor potrivit cărora „oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”.

Declarațiile au fost lansate în contextul blocajului de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declara că, după ce a primit raportul de control, a decis să anunţe DNA-ul.

Sorina Pintea spune că ”CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătății, dar pentru că ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele șapte zile și din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de Control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raport în prealabil. Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut, dar nu la DNA, un document”.

„€Am mai avut un raport anul trecut. Prin urmare, credeam că lucrurile vor intra în normal. Anul acesta, pe parcurs mi s-au spus niște lucruri. Mi s-a spus că o parte dintre componente nu sunt mentenate, două dintre ele din 2016. Una dintre componente e cea prin care se gestionează dosarul electronic de sănătate, care teoretic ar trebui să funcționeze. Anul trecut am modificat legislația pentru că a fost o problemă cu constituționalitatea, dar nu a afectat funcționarea sistemului. Ce s-a întâmplat acum concret e legat de componenta privitoare la baza de date. În momentul în care se introduce cardul în cititor, această componentă trebuie să valideze calitatea de asigurat a celui care are acel card. În acel moment ai înregistrat consultația, dar dacă baza de date nu răspunde, acea consultație nu poate fi validată, deci nu poate fi decontată” a mai spus ministrul.

Sorina Pintea a propus demiterea președintelui CNAS. „Am stabilit niște măsuri pe termen scurt, măsuri pe termen mediu și măsuri pe termen lung. Prima măsură e lansarea acestei proceduri de urgență pentru achiziția mentenanței la baza de date. A doua mare problemă pe care o are acest sistem este stocarea informațiilor. Atunci când sistemul nu merge, utilizatorii încearcă să introducă cardul de mai multe ori. Acele date rămân stocate. Capacitatea de stocare a sistemului e ocupată 98%. Vă imaginați că în maxim șase luni se poate bloca din nou sistemul. De ani de zile se greșește la CNAS” a mai spus ministrul Sănătății.

Comments

comments