Un seism puternic cu magnitudinea de 8 pe scara Richter a avut loc în largul coastelor Mexicului, potrivit Institutului American de Geofizică şi Centrului de alerte tsunami din Oceanul Pacific. Epicentrul seismului s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest faţă de oraşul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri. După cutremurul de 8 pe Ruchter din Mexic a apărut și o replică de 5,7 grade. Activitatea aeroportului ar fi fost întreruptă pentru câteva momente. Elicopterele survolează zona pentru a evalua pagubele.

Acesta a fost cel mai puternic seism din această ţară de după devastatorul cutremur de pământ din 1985 care a distrus numeroase clădiri şi a ucis câteva mii de oameni.

Autoritățile se tem de posibilitatea producerii unui tsunami. Locuitorii din Ciudad de Mexico au ieşit pe străzi în pijamale, iar alarmele au început să sune imediat după seism, care s-a produs cu puţin timp înainte de miezul nopţii, a precizat un martor, citat de Reuters. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe cartiere.

„€Este cel mai mare cutremur din acest an. Este un cutremur de suprafață, care s-a produs în ocean, în apropiere de coasta Mexicului. Este un cutremur care ar putea să gerereze și valuri de tsunami. E o zonă foarte activă, se întâlnesc aici mai multe plăci tectonice. Vor fi replici, cu siguranță, și e posibil să fie cu magnitudinea de peste 6” a declarat Mircea Radulian, director INFP.

Președintele de onoare al INFP, Gheorghe Mărmureanu, spune că informațiile sunt contradictorii și că nu crede că mișcarea telurică a avut o magnitudine așa mare. Potrivit profesorului Mărmureanu, o magnitudine de 8 ar fi catastrofală. „Adâncimea mi se dă de 61 de kilometri și magnitudinea, momentul seismic de 8.0. Cea de 5 e o replică, mai e una de 6,1 la adâncimea de 32 de kilometri. Cred că e ceva greșit în chestia asta. La o magnitudine de 8 și mai ales dacă ar fi mai la suprafață, e catastrofală”.

„€E la mare distanță, în Oceanul Pacific. Și mereu ce a fost cu Mexic au fost timpi suficienți pentru a crea un sistem de avertizare de peste 150 de secunde. E o zonă care nu e foarte clară tectonic, o tectonică mai dificilă. Replicile pot să dureze până la 2-3 zile, dar văd că sunt și replici invers. Una care are loc după un timp și apare alta ca mărime. Imediat după cutremurul ăsta sunt date alte magnitudini, 8-8,1, au fost date și alte magnitudini, s-ar putea să fie și asta o eroare”.

Comments

comments