Cum vă puteți da seama dacă parfumul dvs. a expirat

0
148

De-a lungul anilor, probabil că ați primit cadou o suită de parfumuri pentru fiecare sărbătoare la care vă puteți gândi, de la zile de naștere, până la Crăciun, până la Ziua Îndrăgostiților. Cu toate acestea, colecția dvs. în creștere v-a făcut să vă întrebați dacă un parfum de bărbați poate expira.

Luând în considerare prețurile majorității parfumurilor, a ști dacă să aruncați sau nu un parfum de bărbați poate fi o decizie grea de luat. Deci, poate parfumul să expire cu adevărat? Și dacă da, cum vă puteți da seama de asta?

În acest articol, trei dintre cei mai buni parfumieri împărtășesc tot ce știu despre durata de viață a parfumului și despre cum să știți dacă acel parfum Versace preferat a expirat.

Parfumul poate expira?

Din păcate, odată ce o sticlă de parfum de bărbați a fost deschisă, aceasta va expira în cele din urmă. Știm, aceasta este o veste tristă, mai ales dacă aveți câteva parfumuri deschise așezate în dulapul din baie. Vestea bună este, în medie, că un parfum deschis poate rezista aproximativ doi ani.

„Pulverizarea unui parfum permite aerul să intre în sticlă, care oxidează parfumul în timp”, spune Clement Gavarry, un parfumier senior la Firmenich, care a lucrat la crearea multor parfumuri celebre pentru mărci precum Giorgio Armani, Calvin Klein, Tom Ford și Chloé.

Dar cât rezistă parfumul depinde și de modul în care este depozitat. „Dacă parfumul este ținut departe de lumina soarelui și de temperaturile ridicate, acesta va rezista mai mult”, adaugă Gavarry. „Dacă parfumul este păstrat la temperaturi calde, se va evapora mai repede și va avea doar o durată de valabilitate de trei până la șase luni.”

Cât timp poate rezista parfumul, dacă nu este deschis?

Aceasta este o întrebare pe care v-o puteți pune de fiecare dată când primiți o sticlă nouă de parfum de bărbați și, sincer, fără o dată de expirare pe sticlă, este destul de greu de spus.

Potrivit parfumierului Givaudan Jacques Huclier, care a creat parfumuri pentru mărci precum Gucci, Thierry Mugler și Hugo Boss, o sticlă de parfum de bărbați nedeschisă poate rezista câțiva ani, în funcție de modul în care este depozitat. „Am avut recent șansa de a evalua o sticlă de parfum nedeschisă din anii ’80 și a fost ca nouă”, spune Huclier. „Nu există o regulă cardinală, fiecare parfum are o durată de viață diferită.”

Acestea fiind spuse, este cu siguranță o idee bună să terminați o sticlă de parfum de bărbați, înainte de a începe să utilizați alta.

Cum vă puteți da seama când a expirat parfumul?

Vă puteți da seama dacă un parfum a expirat când mirosul este ușor acru, mai ales că notele de vârf se oxidează. Acest lucru poate avea un miros ușor metalic.

„Oxigenul din aer poate modifica în timp unele molecule prezente într-un parfum”, spune Huclier. „În general, notele de vârf precum citricele, fructele, aromele, notele verzi și paciuli sunt cele mai sensibile la oxidare. Un alt indiciu că parfumul a expirat este decolorarea. Cu toate acestea, lucrul bun este că durata de valabilitate a parfumurilor se extinde mai mult decât înainte, deoarece mulți parfumieri folosesc acum stabilizatori și filtre UV care fac moleculele mai puțin sensibile la oxidare.”

Cel mai bun mod de a verifica dacă un parfum de bărbați a expirat este să-l pulverizați pe o bucată de hârtie, pentru a vedea dacă detectați vreo notă. Această metodă vă asigură, de asemenea, că nu aveți miros pe toată ziua, mai ales dacă a expirat.

„De asemenea, puteți verifica dacă culoarea sau nuanța parfumului în sine s-a schimbat; dacă arată mai întunecat sau are o nuanță galbenă, înseamnă de obicei că parfumul s-a oxidat”, spune Gavarry.

În cele din urmă, nasul de încredere al unui prieten vă poate ajuta, de asemenea, să stabiliți dacă este timpul să aruncați parfumul. Cereți părerea cuiva.

Puteți prelungi durata de valabilitate a parfumului?

Păstrați parfumurile departe de orice sursă de căldură. Oxigenul, lumina și căldura sunt cei mai mari dușmani ai unui parfum de bărbați. „Pentru a prelungi viața unui parfum, cel mai bine este să-l depozitați într-un loc întunecos și răcoros, ferit de căldură și de lumina zilei, deoarece lumina UV poate dăuna parfumului și îi poate degrada formula”, spune Gabriela Chelariu, un parfumier senior la Firmenich, care a creat parfumuri pentru mărci precum Nest, Gwen Stefani, JLo și Abercrombie & Fitch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here