Cum va funcţiona Legea Prevenirii. Firmele vor fi iertate doar o singură dată în trei ani!

907 views

Organele de control vor fi obligate, prin noua lege a prevenirii, să îi păsuiască de la amenzi pe cei care fac anumite greșeli.

Firmele prinse pe picior greșit de ANAF vor fi păsuite de la plata unor amenzi iar inspectorii vor fi obligați să le explice celor responsabili ce trebuie să repare. Dacă în 90 de zile problema nu este rezolvată, abia atunci firmele vor fi sancționate.

“E un început bun. Ce trebuie făcut de acum în colo nu e să bifăm că avem o lege, ci ANAF și celelalte instituții să meargă și să explice cum îi ajută, de ce e benefică” a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

“Legea prevenirii era așteptată de mult timp și este o măsură normală care creează un climat mai prietenos între mediul privat și organele de control. Sperăm că nu este o lege unică, ci că vor urma și alele în folosul mediului de afaceri” – Ana Morun, antreprenor.

“Pentru simplul fapt că nu aveai pe un document antetul firmei, cu adresa, CUI-ul, erai amendat cu 2500 – 5000 lei. Era aberant, sunt lucruri mai importante pentru a fi dată o amendă. De exemplu, plătirea tuturor taxelor la stat ar putea să reprezinte ceva importnat, nu lipsa unui antet” – Anca Lăpădat, antreprenor.

Legea prevenirii pare însă a fi în contradicție cu un proiect al Ministerului de Finanțe. Acesta propunea ca inspectorii ANAF să beneficieze de o cotă parte din amenzile pe care le aplică. Noul ministru al Finanțelor susține însă că proiectul controversat nu va fi adoptat.

“Sunt în această parte a Fiscului, salarii nu tocmai la nivelul la care ar trebui să fie. La Finanțe au fost stimulente, o să discutăm această idee. Nu va fi nimeni stimulat că amendează pe cineva, asta sigur nu!” – Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Patronii trebuie să fie însă atenți. Nu vor fi iertați decât o singură dată într-o perioadă de 3 ani.

Comments

comments