Cum se poate trece de la producția de materii prime agricole la dezvoltarea procesării

Cum se poate trece de la producția de materii prime agricole la dezvoltarea procesării. Fermierii și demnitarii sunt de acord că producătorii agricoli români trebuie să se dezvolte și cu sectorul de procesare a materiilor prime agricole. Prezent la un eveniment de profil, europarlamentraul PNL și vicepreședintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, Daniel Buda a declarat: „Trebuie să adăugăm plus valoare. Este inadminisbil să exportăm porumb boabe și să importăm făină de mămăligă, să exportăm animale vii și să importăm mezeluri, să exportăm grâu și să importăm pâine congelată. În viitorul exercițiu bugetar vor fi alocate 6,7 miliarde euro, din pilonul doi, pentru dezvoltarea unităților de procesare”.

De asemenea, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a pledat pentru dezvoltarea sectorului de procesare. Care sunt piedicile care stau în calea dezvoltării sectorului de procesare? „De ce nu facem investiții în procesare? Au fost momente dificile pentru procesarea din România: gripa aviară, pesta porcină, boala vacilor. Atunci când investești zeci de milioane de lei sau de euro trebuie să ai o oarecare garanție. Atâta timp cât s-au petrecut astfel de situații încrederea investitorilor este șubrezită. De aceea, este util să se dezvolte o serie programe sectoriale”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost-Al Dahra.

Prenom NOM – 9th Parliamentary term

Daniel Buda, europarlamentar, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură a PE

Pe de altă parte, fermele mari au dificultăți să atragă bani pentru proiecte de dezvoltare de capacități de procesare. Acestea sunt depunctate de ghidurile care privesc atragerea de bani europeni. Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, în acest context, că prin viitoarea politică agricolă comuncă se vor putea face investișii în unități de procesare, dar ele trebuie cuprinse în planul național strategic pentru perioada 2021-2027. Planul va fi lansat pentru consultări cu actorii implicați.

Dezvoltarea sectorului de procesare este importantă pentru piața românească, o piață care are în continuare importuri semnificative de produse agroalimentare. „Vine acordul Mercosur peste noi. Statele din America de Sud care sunt semnatare ale acordului Mercosur au prețuri mai mici la carne de vită pentru că au alte standarde decât europenii pentru hrana animalelor. Dar, vă spun: „În Parlamentul European, vom bloca Mercosur!”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Sursa: fermierinromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.