Cum să faci economii când cumperi manuale școlare

Școala implică adesea un efort financiar semnificativ pentru familiile care, pe lângă cheltuielile opționale precum uniformele, taxele școlare, transportul sau masa copilului, sunt obligați să cumpere în fiecare an un set de manuale școlare stabilite de școală.

De obicei, în septembrie, buzunarele familiilor cu copii care se confruntă cu o povară suplimentară: cheltuielile pentru întoarcerea la școală fac din septembrie o povară de multe ori mai mare decât decembrie, când vine Moș Crăciun.

Pentru a face față listei aproape nesfârșite de materiale, uniforme, manuale… și acum tablete și materiale pentru a preveni răspândirea Covid-19, părinții încearcă să facă uz de câteva trucuri care să-i ajute să mai taie din cheltuielile de la început de an școlar.

Planifică un buget. Dacă ții cont de cheltuielile maxime de la început, este mai ușor să eviți achizițiile compulsive. Pentru aceasta, este de asemenea indicat să întocmim o listă cu produsele necesare, atât cele incluse în temutele liste de rechizite școlare, cât și cele pe care familia însăși le dorește pentru noul an școlar.

Cheltuielile anuale pentru manual școlare sunt în jur de câteva sute de lei per elev, conform datelor din diferite studii. Conștienți de acest efort economic enorm, îți oferim câteva sfaturi practice care îți vor fi utile atunci când te confrunți cu procesul complet de rezervare și cumpărare de manual școlare pentru copii:

Obțineți lista cărților pentru anul școlar următor (oferită în mod normal la școală în iunie). În cazul în care obținem lista, trebuie să fim atenți dacă corespunde anului școlar în cauză, cursului elevului și să fim atenți cu privire la subiecte, în principal la cursurile în care minorul poate alege între diferite subiecte opționale.

Pe lângă date precum titlul cărții, autorul sau editorul, este esențial să fie clar numărul ISBN (International Standard Book Number). Deși unele școli nu furnizează datele, deținerea acestui identificator este esențială pentru a facilita căutarea și a o face neechivocă, deoarece ediția sau proiectul educațional pot varia.

Înainte de a cumpăra manuale școlare, utilizatorul poate lua în considerare alternative precum împrumutarea cărților. Unele comunități au programe gratuite de manuale școlare prin intermediul unui sistem de împrumut. În alte cazuri, școlile în sine le facilitează.

O altă modalitate de a profita de împrumuturi ar fi prin utilizarea bibliotecilor publice, o opțiune foarte fezabilă pentru citirea cărților, care uneori măresc semnificativ costurile unei gospodării.

Utilizarea rețelelor de familie și prieteni, veri, cunoștințe sau frați pentru a da o nouă viață, în cazul în care este posibil, unor manuale școlare mai vechi sau uzate poate duce la economii semnificative.

În plus față de manuale școlare, experții recomandă refolosirea altor materiale complementare (dicționare, huse, rucsaci etc.) în rândul fraților sau de la un an la altul, atât timp cât acestea sunt în stare bună. Este important să le insufli minorilor responsabilitatea de a avea grijă de materiale pentru a le prelungi durata de viață utilă.

Alte alternative la achiziționarea de cărți, bine apreciate și din ce în ce mai frecvente în țara noastră, sunt schimbul (in situ sau prin diferite platforme online) sau achiziționarea de cărți second-hand (prin librării fizice, private sau private sau platforme online).

Diferite aplicații de vânzare la mâna a doua și chiar profiluri specifice pe rețelele de socializare au o creștere a produselor școlare în timpul verii, în special manuale și manuale școlare și care poate fi o soluție pentru achiziție la un preț bun. Ca și în cazul platformelor de schimb, este o idee bună să verifici starea produsului.

O altă practică uzuală în rândul elevilor este vânzarea și cumpărarea de cărți între ei înșiși. De exemplu, un elev care a terminat clasa a opta și merge la liceu poate adesea să își vândă cărțile vechi pentru clasa a opta către cei care încep această clasă în noul an școlar. În acest fel, este o afacere de tip câștig-câștig atât pentru elevul care își vinde cărțile, pentru a-și putea finanța manuale școlare necesare anului următor de studiu, cât și celui care cumpără, deoarece astfel le poate achiziționa la un preț mai mic față de cel de bază, al unul manual nou. În acest caz ia totuși în considerare să verifici starea fizică a manualelor școlare, integralitatea lor și lizibilitatea.

Dacă preferi să cumperi cărți noi, îți recomandăm să compari diferite oferte (on și offline) înainte de a cumpăra. În practică, le poți rezerva în locuri diferite, deoarece cumpărătorul nu va avea de obicei informații exacte despre prețul final în momentul rezervării. După verificarea prețurilor, utilizatorii au tot dreptul să respingă rezervările dacă constată că sunt mai scumpe decât altele.

În funcție de punctul de vânzare în care utilizatorul efectuează achiziția, acesta va economisi până la 25% în manuale școlare, deci este convenabil să compari prețurile înainte de cumpărare. Conform experților, cărțile sunt mai ieftine în magazinele mari, urmate de librăriile online. În cele din urmă, librăriile tradiționale au prețurile cele mai nefavorabile, dar în schimb câștigă la personalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here