Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin.

Printre simptomele frecvente ale infecției cu noua tulpină de coronavirus se numără: febra înaltă; tuse; dificultăți de respirație; nas înfundat; rinoree (secreții nazale); dureri în gât; dureri de cap; oboseală.

Sunt considerate suspecte de infecția cu noul coronavirus:
– persoanele care au semne de infecție respiratorie severă, asociind febra înaltă (peste 38 gr C), tuse și dificultăți respiratorii
– persoanele care au călătorit în zonele cu risc epidemic în ultimele 14 zile (conform informațiilor oficiale actuale) sau au intrat în contact cu o persoană diagnosticată/suspectă de infecție cu COVID-19.

Pot afla dacă am sau nu Coronavirus?
Testarea este necesară doar la persoanele:
– Cu febră de minimum 38 gr. C sau istoric de febră și tuse și dispnee, care necesită internare peste noapte și fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.
– Cu o boală respiratorie acută cu orice grad de severitate care în intervalul de 14 zile înaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infecție cu COVID-19, în timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă în cel puțin una din cele 4 provincii din China afectate până în prezent (Hubei – orașul Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi), în regiunile Lombardia și Veneto din Italia (cu orașele Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) sau în regiunea italiană Piemonte (Cumiana) în intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.

Primele 10 cazuri depistate în România pot fi gestionate doar la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Conform metodologiei actuale, recoltarea probelor pentru testare se realizează doar în spitalul de boli infecțioase desemnat de Ministerul Sănătății (Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”), unde vor fi izolate și eventualele cazuri suspecte. Următoarele cazuri vor fi dirijate către unul din spitalele de boli infecțioase desemnate de Ministerul Sănătății.

Lista integrala a spitalelor care vor putea testa și îngriji pacienții cu simptome asociate COVID-19:
– INBI „Prof. Dr. Matei Balș” din București
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara

Comments

comments