Cum îşi atrăgeau clienţii prostituatele din Piteşti în perioada interbelică

Despre prostituţie se spune că este cea mai veche meserie din lume. În orice timp însă, fetele care o practicau şi obiceiurile lor au stârnit controverse şi au fost prilej de revoltă pentru unii cetăţeni „vigilenţi“, preocupaţi de starea morală a naţiei. Aşa cum, în prezent, discuţiile despre legalizarea prostituţiei sunt extrem de aprinse, iar societatea este împărţită în două tabere, şi în Piteştiul interbelic cetăţenii aveau cam aceleaşi teme de discuţie.

O dovedeşte corespondenţa oficială dintre un cetăţean revoltat de „fetiţele“ ce prestau la casa de toleranţă, care se plângea Prefectului de obiceiurile acestora. Documentele sunt păstrate de Direcţia Judeţeană Argeş a Arhivelor Naţionale şi reprezintă o oglindă în care se reflectă o părticică din felul cum arăta şi funcţiona Piteştiul de odinioară, cu lipsurile dar şi cu farmecul său de orăşel de provincie.

Iată cum arăta plângerea piteşteanului vigilent la moravurile societăţii timpului, în anul 1941.

Domnule Prefect,
Subsemnatul Nicolae Ghiţă, locuitor din Piteşti str. Craiovei nr. 17, cu respect vă aduc la cunoştinţă că în Strada Unirei no. 1 zisul Hotel cu emblema „La Ardeal”, această casă de toleranţă compusă din 4 camere ocupate de 4 prostituate pe care le speculează dl. Mihuţ Codreanu patronul acestui local de toleranţă, d-sa le ţine la dispoziţia clienţilor din acest restaurant ce-l are în acelaşi corp de case, lucru ce credem că nu este îngăduitor de nicio lege şi de nici buna morală ce necesită.
Aceste prostituate este(!) în curtea localului numai în capoade şi chiar în combinezoane, cu scopul de a atrage publicul.
De asemenea şi de la ferestre fac bizele şi semne la diferiţi trecători. Acest hotel a fost închis de către Serviciul Sanitar local şi în prezent nu ştiu sub ce formă funcţionează.
Cum aceste fapte sunt de neiertat şi pedepsite de lege şi cum vă ştim că a-ţi(!) luat întotdeauna măsuri de îndreptarea diferitelor fapte rele, cu respect vă rog, Domnule Prefect, a lua măsurile ce veţi crede de cuviinţă pentru stârpirea acestor mari şi ruşinoase fapte.

Cu profund respect, N. Ghiţă

D-sale Domnului Prefect al Judeţului Argeş Piteşti
Prefectura Jud. Argeş
No. 11.641, 8 mai 1941
Registratura Generală
Rezoluţie,
Dl. Şeful Poliţiei Piteşti pentru a cerceta cazul şi a dresa acte legale. p. Prefect Ta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.