Cum abordăm situaţiile agresive ale unor şoferi în trafic? Sfatul psihologului Marius Măcăneaţă

Formele de manifestare ale agresivitatii sunt multiple. Am ales acest tip particular, deoarece este foarte des intalnit in zilele noastre.

Cu totii ne-am confruntat macar o data in viata cu situatii de acest gen.

Este foarte important ca fiecare dintre noi sa avem la indemana un set minimal de cunostinte pentru a face fata acestor conflicte din trafic.

Inca de la inceput, precizez faptul ca femeile sunt mult mai dezavantajate si mai expuse acestor forme de manifestare violent, aceasta deoarece ele sunt considerate mai putin pregatite in acest domeniu in raport cu barbatii (partial adevarat).

Foarte multi barbati aflati la volan adopta o pozitie agresiva si un stil de conducere periculos pentru ca acolo, in habitaclul propriului automobil, se simt ei insisi. De fapt ei nu fac altceva decat sa isi descarce propriile frustrari, nerealizari la aparitia primului obstacol.

Exemplu:

– O femeie care merge pe banda 2 cu o viteza mai mica. Habitaclul masinii reprezinta pentru acel barbat „adevarat” un mediu securizant pentru manifestarile lui de cele mai multe ori disproportionate in raport cu situatia creata. Atunci cand este provocat, el nu face altceva decat sa apeleze la injurii, bruscari ale automobilului, demonstratii de forta, modalitati de intimidare. Toate acestea pentru a primi confirmari cum ca el are dreptate. Practic, acesta este poate singurul mod de a se simti important in viata lui marunta. Ar fi interesant de probat o confruntare in afara mediului securizant pe care i-l ofera masinuta lui ascultatoare. Dar, evident, aceasta nu este o optiune atunci cand conflictul se desfasoara intre un barbat si o femeie, deoarece poate deveni periculos si cu urmari dintre cele mai neplacute.

În continuare prezint o serie de modalitati practice pentru gestionarea conflictelor ivite in trafic:

・ cand intalnim soferi agresivi in trafic, este foarte important sa nu raspundem provocarilor acestora.

・ atunci cand comitem o gafa putem ridica o mana in semn de recunoastere a greselii, pentru ca asta deobicei dezarmeaza soferul agresiv si astfel conflictul se va stinge inainte sa inceapa.

・ daca soferul agresiv este insistent si incearca sa blocheze in trafic masina, este bine sa nu facem greseala fatala de a cobori din automobil.

・ daca suntem urmariti, iar cel agresiv plaseaza masina paralel cu a noastra proliferand injurii, este foarte important sa nu privim agresorul in ochi, ci sa ne continuam calm deplasarea pentru a nu pune noi insine in pericol viata celorlalti participanti la trafic si respectiv a pietonilor.

・trebuie evitata cu orice pret intrarea pe strazi laturalnice ( mai ales pe cele pe care nu le cunostem), deoarece putem avea surpriza ca ele sa se infunde.

・ daca intalnim un sens giratoriu, patrundem in el, ne invartim in cerc pana cand agresorul renunta.

・ daca totusi agresorul insista iar noi cunoastem si zona in care ne aflam, conducem direct pana la cea mai apropiata sectie de politie, ceea ce il va face sa renunte definitiv.

Psiholog Marius Măcăneaţă

Sursa: http://www.egohealth.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.