Creșterea economiei României, sub așteptări! Criza politică și valul 4 al pandemiei, principalele cauze

Creșterea economiei României, sub așteptări! Criza politică și valul 4 al pandemiei, principalele cauze. În trimestrul al treilea, economia României s-a dezvoltat sub așteptări, dat fiind faptul că pandemia, majorarea prețurilor la energie și perturbările intervenite în lanțurile de aprovizionare au afectat peste măsură sectorul industrial.

Comparativ cu anul trecut, în perioada iulie – septembrie, PIB-ul a atins un procent preliminar de 7,2%, respectiv, sub procentul mediu de 9,7% estimat într-un sondaj efectuat de Bloomberg. Practic, PIB-ul a crescut cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

Deși ar fi de așteptat ca, în acest an, economia României să înregistreze unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere din Uniunea Europeană, de aproximativ 7%, criza politică din ultimele două luni, o criză care a aruncat guvernul în derivă, și un al patrulea val al pandemiei, care a atras noi restricții, ar putea împiedica o asemenea creștere.

“Într-adevăr, prevedem unele riscuri de regres, datorate recentei creșteri a numărului de cazuri de Covid și impactului avut de perturbările intervenite în lanțurile de aprovizionare din sectorul de producție”, nota Kevin Daly, un economist londonez de la Goldman Sachs.

Problemele din aprovizionare, „creșterea rapidă a numărului de cazuri de Covid, eventuale măsuri restrictive datorate ratei scăzute de vaccinare, precum și efectul inflației asupra consumului din următoarele două trimestre au făcut ca previziunile băncii Raiffeisen, legate de o creștere de 7,5% a PIB-ului la nivel anual, să poată avea o traiectorie descendentă”, a declarat și analista Andreea Elena Drăghia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here