Europa nu mai tolerează violența de gen. Nu se rezumă doar la sancțiuni legislative.

Institutul European pentru Egalitate de Gen a estimat în ultimul său raport costurile economice generate în UE la peste 258 de miliarde de euro. Dintre acestea 10,3 miliarde de euro reprezintă costurile violenței de gen din România.

Metodologia pe baza căreia s-au făcut aceste estimări ia în considerare trei mari categorii de cheltuieli:

・    Cheltuielile datorate pierderii productivității muncii care acoperă zilele de absență sau zilele în care victima se află în incapacitatea de a realiza activități normale, precum și banii pierduți de angajat, respectiv de angajator;
・    Cheltuielile cu sănătatea, cu justiția, cheltuielile sociale și alte cheltuieli implicate în această categorie;
・    Cheltuielile ce țin de impactul emoțional și psihologic.

În clasamentul european realizat de către Institutul European pentru Egalitate de Gen, România se află pe locul 7 cu cele mai mari cheltuieli cauzate de discriminare și violența de gen.
Din cele 10,3 miliarde de euro costuri estimate în România aproape jumătate sunt cauzate de violența domestică împotriva femeilor, iar restul reprezintă costuri ale violenței de gen și discriminării în spațiul public. Practic, cheltuielile cu violența de gen reprezintă peste 6,4% din PIB în România, în timp ce la nivelul UE se ridică la 1,7% din PIB.

Costurile estimate ale violenței de gen și ale violenței domestice în statele membre UE.

Comments

comments