Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie, potrivit unei decizii definitive luate vineri de instanţa supremă, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă în cazul omului de afaceri argeşean Cornel Penescu. Un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat, vineri, recursurile faţă de condamnările decise în 11 iulie de un complet de trei magistraţi ai aceleiaşi instanţe. Toate recursurile inculpaţilor au fost respinse ca nefondate, astfel că Solomon, Penescu şi celelalte două persoane judecate rămân cu pedepsele dispuse anterior de ICCJ. În 11 iulie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon şi omul de afaceri Cornel Penescu au fost condamnaţi de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie.

Tot în cazul lui Solomon, instanţa a dispus confiscarea sumei de 50.000 de euro, reprezentând suma luată de acesta drept mită.  Cornel Penescu a primit atunci tot trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Dragoş George Stancu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Instanţa a stabilit în cazul acestuia un termen de încercare de trei ani şi şase luni.
Gheorghiţă Pieca a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un termen de încercare de trei ani. Instanţa a mai dispus menţinerea sechestrului pentru suma de 50.000 de euro ridicată de procurori de la domiciliul lui Solomon, în cazul celorlalţi inculpaţi fiind ridicată măsura asiguratorie asupra bunurilor mobile şi imobile.
În 19 martie 2010, Antonie Solomon a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. Împreună cu Solomon au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri piteştean Cornel Penescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, acuzat de dare de mită. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada februarie – noiembrie 2006, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 de euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu. Banii au fost primiţi de primar pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie conţinând elemente nereale pentru hypermarketul PIC din Craiova, precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket.
Autorizaţia de construcţie a fost semnată de Antonie Solomon în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie. Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCj) a făcut publică motivarea condamnării senatorului PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual. În acelaşi dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. „Vorbii cu Solomon, fusei, îi dădui ăia şi îi spusei că mâine îi trimit p-ăştia să-I spună exact ce vrea,” se lăuda Cornel Penescu în discuţiile telefonice.
Judecătorii de la Curtea Supremă au explicat că afaceristul Cornel Penescu a menţionat sumele de bani date cu titlu de mită într-o evidenţă contabilă paralelă, respectiv în înregistrările din Registrul de casă descoperite cu ocazia percheziţiilor informatice. De-a dreptul comic e că patronul de la PIC a menţionat sumele de bani date cu titlu de mită într-o evidenţă contabilă paralelă, respectiv în înregistrările din Registrul de casă descoperite cu ocazia percheziţiilor informatice.
La data de 15 februarie 2006, comisioane Primăria Craiova 40,000.00
La data de 16 februarie 2006 – comisioane Primăria Craiova – 31,200.00
La data de 17 martie 2006 – comisionare Primăria Craiova – 20.000 E
La data de 20 martie 2006 –comisionare Primăria Craiova – 20.000 E
Magistraţii au arătat, în motivație, cum că explicaţia dată de Cornel Penescu noţiunii de „comision”, respectiv că acesta era mijlocul prin care putea să scoată banii de la PIC şi să-i cheltuiască în alte scopuri decât cele familiale din cauză că soţia sa era geloasă, nu are nicio logică cât timp acesta menţionează expres în situaţia contabilă paralelă că sumele respective reprezintă comisioane pentru primăria Craiova.

Penescu către Pieca: „Fă-mi rost de 10.000 euro că trebuie să dau la ăştia de la Craiova să-mi bage autobuze şi alea”

De altfel, la data de 9.11.2006, ora 9:50, a fost interceptată o convorbire telefonică între Cornel Penescu şi Gheorghiţă Pieca, cel căruia i-a cerut să-i facă rost de 10.000 euro „că trebuie să dau la ăştia de la Craiova să-mi bage autobuze şi alea”. În aceeaşi zi, în registrul de casă a fost menţionată contravaloarea în lei a sumei de 10.000 euro, respectiv suma de 35.050 lei. Iată convorbirea:
Cornel Penescu: Fă-mi rost de 10.000 euro că trebuie să dau la ăştia de la Craiova să-mi bage autobuze şi alea.
Pieca Gheorghiţă: Deci euro, euro.
Cornel Penescu: Da, dar repede, în… la ora unşpe fără un sfert îi dai lui ŢAŢĂ să vină la mine acasă, da?
Pieca Gheorghiţă: Unşpe-patruşcinci.
Cornel Penescu: Hai pa. Nu, zece-patruşcinci.
Pieca Gheorghiţă: Zece-patruşcinci.
Ulterior, Penescu l-a apelat pe Solomon şi au stabilit să se întâlnească la primărie în aceeaşi zi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI