Copilotul Răzvan Petrescu, aflat în avionul care s-a prăbuşit în munţii Apuseni a fost externat azi, vineri, din Spitalul de Urgenţă Cluj.

Joi, el a susţinut o conferinţă de presă, povestind pentru prima dată cum a trăit momentul impactului şi lungile ore de aşteptare a salvatorilor. El s-a aflat alături de Adrian Iovan la manşa aeronavei care s-a prăbuşit în urmă cu o lună în munţii Apuseni. „În momentul în care am văzut salvatorii am simţit că am revenit la viaţă”, a mărturisit bărbatul. Copilotul, în vârstă de 23 de ani, a declarat că, deşi a trecut o lună de la accident, „momentul încă este cald”. „Îmi amintesc ce s-a întâmplat şi înainte şi după impact. După impact am avut un moment de inconştienţă. M-am trezit în lateral-stânga faţă în aeronavă, pe jos. Prima acţiune a fost să îmi evaluez starea de sănătate, am văzut că îmi pot mişca degetele de la picioare, dar nu şi picioarele, având fracturi. Braţele erau în regulă, m-am gândit să mă îndepărtez şi m-am târât prin zăpadă şi am reuşit să mă îndepărtez câţiva metri, fiindu-mi frică de o explozie a aeronavei”, a rememorat Petrescu. El a precizat că imediat după ce s-a îndepărtat de avion a încercat să sune la 112, dar nu a reuşit, din cauza telefonului său “nu foarte deştept”, apoi a reuşit să îşi sune tatăl. „Stăteam la 5-6 metri de epavă. Eram imobilizat. Aşteptam din tot sufletul să vină cineva să ne salveze”, a mai spus copilotul.
Răzvan Petrescu a mai spus că a fost ajutat foarte mult de medicul Radu Zamfir, care era în starea cea mai bună dintre răniţi şi care l-a ajutat inclusiv psihic şi i-a dat sfaturi despre ceea ce era bine să facă. Chiar dacă a fost externat, el nu este complet vindecat după accident şi va trebui să continue recuperarea. „Voi sta o lună-două acasă. Apoi, mi-ar plăcea să pot să mă duc să îi vizitez pe cei trei moţi şi locul accidentului. Îmi doresc, de asemenea, să revin la manşa avionului”, a declarat Petrescu. El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor care vizau detalii tehnice, spunând că ancheta este în desfăşurare în acest caz, singura menţiune făcută fiind aceea că “aeronava era în regulă şi din acest motiv comandantul a decis plecarea în misiune”. “Eu am dat nişte declaraţii persoanelor competente şi nu pot da detalii pentru că este anchetă în curs. Voi putea răspunde acestor întrebări doar după finalizarea anchetei”, a precizat Răzvan Petrescu. El a adăugat că nu era la prima misiune de prelevare de organe, că a mai pilotat aeronava de tip BN2 şi că a fost pentru prima dată când a văzut-o pe studenta Aura Ion.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI