Copiii din România pot beneficia, în premieră, de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit

„Copiii din România pot beneficia, în premieră, de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. 70.000 de ore de terapii pentru copii prin Programul Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII” anunță Guvernul României. 

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național— „Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.

În urma unui proces laborios și complex de lucru și negociere cu specialiștii din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și ai Colegiului Psihologilor din România, am reușit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor și modalitatea de plată a psihologilor înscriși în Program. Iată că, așa cum am promis, Programul Național Din Grijă pentru Copii, devine realitate pas cu pas” – Mădălina Turza, Consilier de stat, coordonator Program.

Modalitatea de acces și pașii înscrierii în Program:

Pasul 1 – Cine poate sesiza nevoie de sprijin psihologic a copilului?

·       părintele

·       cadrele didactice din învățământul preuniversitar,

·       asistenții sociali,

·       asistenții medicali comunitari,

·       mediatorii școlari,

·       experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome

Pasul 2 – Cine poate face recomandarea oficială?

·       medicii de familie,

·       medicii de medicină școlară,

·       medicii de psihiatrie pediatrică consilierii școlari emit, în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program

Pasul 3 – Selectarea psihologului

·       după emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului national — „Din grijă pentru copii”;

·       Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.

Pasul 4 – Serviciile de terapie

·       psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport

·       dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în Program.

Informații suplimentare:

În luna septembrie 2021, Guvernul a adoptat OUG nr. 105/2021 privind aprobarea Programului Național de Suport pentru Copii în contextul pandemiei de COVID-19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

Programul este o inițiativă a Guvernului/Cancelariei Prim-ministrului, ca răspuns la riscurile de siguranță a copiilor și la provocările psiho-emoționale generate de pandemie:

România a devenit astfel una dintre primele țări europene care a adoptat un Program guvernamental cu măsuri concrete destinate sănătății psiho-emoționale a copiilor, dar și siguranța acestora, în contextul noilor tipuri de amenințări la care sunt expuși.

Principalele măsuri din program

1.    Număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii – 119

2.    Alertă în timp real pentru copiii dispăruți – RoALERT – COPIL DISPĂRUT

3.    Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro, dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.

4.    70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie GRATUITE pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19,

5.    Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ,

6.    Dezvoltarea un sistem informatic (CYBERFORENSICS SYSTEM) integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online la nivelul Poliției Naționale,

7.    Platforma de resurse www.dingrijăpentrucopii.gov.ro conține materiale și resurse de ajutor pentru copii, părinți și specialiști pentru a gestiona problemele psiho-emoționale ale copiilor și riscurile de siguranță online.

Durata Programului este de 2 ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.